Novosti

Politika

Inicijativa za vraćanje spomen ploče braći Bakić u Bjelovaru

Srpske i antifašističke organizacije pokrenule su inicijativu da se na pročelje rodne kuće stradale braće kipara Vojina Bakića vrati spomen ploča koja je početkom 90-ih uništena

1keh1759lscmaexqto1gpxk092e

Sa sastanka u Bjelovaru

Srpsko narodno vijeće, Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije (BBŽ) i grada Bjelovara te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara pokrenuli su inicijativu da se na pročelje rodne kuće stradale braće kipara Vojina Bakića vrati spomen ploča koja je početkom 90-ih uništena. Četvoricu braće Bakić ustaške vlasti su 1941. uhapsile, zatvorile u konclogor ‘Danica’ kod Koprivnice, a onda u sistem logora Jadovno gdje su pobijeni u vrletima Velebita.

Tim povodom je u bjelovarskom Srpskom kulturnom centru ‘Pavle Solarić’ 3. juna održan sastanak čelnika lokalnog UABA Nenada Nekvapila, predsjednika VSNM-a Darka Karanovića i Dušana Margetića, dožupana iz redova srpske zajednice Saše Lukića i delegacije SNV-a u kojoj su bili zamjenica predsjednika Aneta Vladimirov, Marija Crnogorac iz Ureda za kulturu i Emina Đurašević iz Centra za razvoj i investicije.

Obavljen je razgovor sa županijskim Konzervatorskim odjelom i bjelovarskim Poglavarstvom o vraćanju spomen ploče u izvornom obliku. Sama spomen ploča je u izradi, a njeno postavljanje predviđeno je za 20. jun u Bjelovaru.

Braća Bakić, kao rođeni Bjelovarčani, bili su izuzetni đaci koji su prije srednje škole i studija završili osnovnu srpsku školu, u kojoj je kao vjeroučitelj radio čuveni Radoslav Grujić. Bili su i svestrani sportaši te zapaženi nogometaši bjelovarskog nogometnog kluba ‘Građanski’, te aktivni u tadašnjim kulturno-umjetničkim društvima i pokretu antifašista.

- To što su bili pravoslavni Srbi, prema monstruoznoj politici NDH, bilo je dovoljno da ih ubiju. Gotovo je neshvatljivo da su tako uspješni mladi ljudi, koji su svi završili studije, dali ogroman doprinos u razvoju svog rodnog grada i bili uspješni u mnogim aktivnostima te služili kao primjer mladima onog vremena, budu tako bezdušno likvidirani. Njihov primjer zapravo dovoljno govori o karakteru i monstruoznosti Nezavisne države Hrvatske koju danas u 21 vijeku neki slave i veličaju - naglasio je Karanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više