Novosti

Politika

Instagramu i Facebooku ne smeta nacistička mreža 

Društvene mreže dopustile su suprematističkoj mreži s više od 80.000 pristaša, povezanoj s ekstremnom desnicom u Velikoj Britaniji i Ukrajini, da djeluje na njihovim platformama

Large azov

Zastava ukrajinskog Azova pojavila se 2015. na prosvjedu desničara u Srbu (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Instagram i Facebook našli su se pod kritikom jer su dopustili suprematističkoj mreži s više od 80.000 pristaša, povezanoj s ekstremnom desnicom u Velikoj Britaniji, da djeluje na njihovim platformama, piše The Guardian. Ta mreža ima više od 40 nacističkih stranica, te prodaje robu poput nacističkih simbola i naljepnice s likom Kylea Rittenhousea, tinejdžera koji se nalazi pod istragom zbog ubojstva dvojice prosvjednika, pripadnika Black Lives Mattersa, u kolovozu u Wisconsinu.

Prema saznanjima Centra za suzbijanje digitalne mržnje iz Londona, prodaju robe organiziraju dva nacistička pokreta koja djeluju iz Ukrajine: Azov Battalion i Misanthropic Division. Osim toga, iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje napominju kako Azov Battalion regrutira desničarske aktiviste iz Velike Britanije za borbe u Ukrajini.

Najmanje jedan student je uhićen u Velikoj Britaniji i optužen za terorizam nakon što je policija kod njega pronašla ekstremističke materijale, među kojima i odjeću i zastave povezane s Misanthropic Division.

Sve ovo se odvija dok Facebook, čije se provođenje uvjeta korištenja nalazi pod lupom javnosti, pokušava dokazati da se bori protiv govora mržnje i ekstremizma. Međutim, prema izvještaju Koalicije za sigurniji web, Facebook je upozoren na ovu neonacističku mrežu već prije dvije godine.

“Facebookovo vodstvo ugrozilo je javnu sigurnost dozvoljavajući financiranje neonacističkih aktivnosti kroz Facebook i Instagram”, rekao je Imran Ahmed, izvršni direktor Koalicije za sigurniji web.

U četvrtak je Facebook, koji je vlasnik i Instagrama, objavio podatke o raširenosti govora mržnje na svojim platformama. Otkrili su kako je tijekom srpnja, kolovoza i rujna otprilike jedan od 1000 pregledanih sadržaja uključivao govor mržnje. Facebook je poručio i kako su u posljednja tri mjeseca poduzeli mjere vezano za 22,1 milijun objava koje su sadržavale govor mržnje.

Azov Battalion i Misanthropic Division nastoje svoju ideologiju izvesti na zapad, a izvještaji govore o njihovoj povezanosti s “istomišljenicima” poput zabranjene britanske terorističke organizacije National Action.

Antiteroristički think-thank Soufan Center procjenjuje da je deset “stranih boraca” iz Velike Britanije sudjelovalo u ukrajinskim milicijama poput Azov Battaliona, koje koriste propagandna videa po uzoru na Islamsku državu. Azov Battalion, neonacistička paramilitarna skupina poznata je i jer je ugostila pripadnike desničarske američke grupe Rise Above Movement, čiji su članovi zatvoreni zbog nasilja 2017. godine na skupu Unite the Right u Charlottesvilleu.

Jedna od njihovih stranica zove se Gas Chambers (Plinske komore). Posjetitelji stranice preusmjeravaju se na druge stranice koje prodaju robu poput fotografije bijelih skinheadsa koji stoje pored ubijenog crnca i Židova uz natpis: “Teži napad: To bi vam se moglo dogoditi”.

Istraživanje koalicije za sigurni web otkrilo je kako ekstremisti koriste enkriptirane poruke na aplikaciji Telegram za organiziranje na mejnstrim platformama, dogovaraju načine plaćanja i širenje propagande.

Nakon što je Observer obavijestio Facebook o grupama koje djeluju na njihovim platforama, ova društvena mreža počela je uklanjati neonacističke materijale.

“Zabranili smo više od 250 suprematističkih organizacija s Facebooka i Instagrama”, poručili su.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više