Novosti

Društvo

"Intelektualci" straše građane

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije odbilo je prijedloge LGBT organizacija nakon apela 212 javnih ličnosti, među kojima su i poznati ekstremni desničari

Large internacionala  ko%c5%beul

Parada ponosa u Beogradu 2010. – desetljeća čekanja na loš zakon? (foto HaloPix/PIXSELL)

U pauzama afera kojima svedočimo poslednje vreme nekako je besprimetno pokrenuta debata o Nacrtu zakona o istopolnoj zajednici. Usvajanje zakona sramežljivo je najavljeno još krajem prošle godine, a početkom februara Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona. Formirana je radna grupa za izradu Nacrta, te je najavljeno da bi zakon mogao biti pred poslanicima Skupštine Srbije na proleće. Pitanje je, međutim, kakav će to Nacrt stići do poslanika. Ono što je sigurno i što predstavnici LGBT organizacija i civilnog sektora koji su u radnoj grupi pozdravljaju je "činjenica da će prepoznate i zakonski biti uređene zajednice koje u praksi postoje, bez obzira na stav zakonodavca ili građana", kaže za Novosti Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders i član radne grupe.

- Oni koji žive u ovim zajednicama, do sada su živeli zajedno i više decenija, sticali imovinu, starali se jedni o drugima, ali ništa od toga nije se reflektovalo u zakonu. Zakon će regulisati ceo spektar situacija, od poseta bolnicama, preko sticanja imovine, nasleđivanja, pa do penzijske i zdravstvene zaštite - objašnjava Miletić.

Ovo je ujedno i najmanji zajednički imenitelj ako gledamo ono o čemu ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić priča, kao i ono što su nevladine organizacije predložile u vidu predloga zakona o građanskom partnerstvu.

- Nažalost, Ministarstvo je odbilo model zakona koje su izradile LGBT organizacije i ponudilo svoj model koji je bio prilično loš. Iako smo u toku četiri sastanka radne grupe i pored svega radili na ovom tekstu, ministarstvo je vratilo sve na početak i na poslednjem sastanku je odbilo praktično sve predloge koji dolaze od LGBT organizacija, a da o tome nije vođena rasprava - razočaran je Miletić, koji napominje da nakon svega nije jasno kako će izgledati finalni tekst zakona.

A do četvrtog sastanka, održanog ove nedelje, činilo se da bi se moglo i postići i više od spomenutog minimalnog zajedničkog imenitelja. Javno se oglasio i novi patrijarh SPC-a Porfirije, koji je izrazio dosta razumevanja za istopolna partnerstva. Miletić smatra da je to logična posledica promena u svim društvima.

- Otpor može postojati, ali ne mogu se promeniti životne činjenice, naročito imajući u vidu da niko neće ništa izgubiti donošenjem ovog zakona. Izgleda da i patrijarh shvata da pozivanje na diskriminaciju jedne grupe građana treba da prestane i ovakav stav je za pohvalu - kaže sagovornik Novosti.

Do promene u ponašanju ministarke je došlo nakon što je prošle nedelje u javnosti izašao spisak od 212 "intelektualaca" koji se protive usvajanju ovog zakona, tvrdeći da se time krši Ustav, odnosno član 62 po kom je brak isključivo zajednica muškarca i žene. Među potpisnicima su poznata nacionalistička, pa i ekstremno desna imena: tu su član SANU-a Matija Bećković, muzičar Bora Đorđević, predsednik Dveri Boško Obradović, reditelj Dragoslav Bokan... Tu je i Emir Kusturica.

- Ako ostavimo po strani činjenicu da među potpisnicima ima mnogo imena koji osporavaju ne samo ljudska prava već i naučne standarde, apel nam ostavlja dve mogućnosti. Autori nisu razumeli ili nisu pročitali tekst Nacrta zakona – ili su ga razumeli, ali im je prioritet da zastraše građane Srbije, kao što je to činjeno i u drugim prilikama. Potpuno je netačno da zakon krši Ustav - zaključuje Miletić.

On veruje da će zakon biti i usvojen, ali ističe da nije mala razlika između toga da formalno bude usvojen bilo kakav tekst i usvajanja kvalitetnog zakona. Kako sada stvari stoje, na kvalitet se teško može uticati, pa to dovodi u pitanje i motiv vlasti da usvoje ovaj zakon. Sama ministarka je spominjala više puta da je to obaveza Srbije kao članice Saveta Evrope, kao i da je njen cilj da Srbija naredne godine bude bolje ocenjena u izveštaju Evropske komisije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više