Novosti

Manjinski zastupnik

Iscrpljujemo se raspravama o ratu

Umjesto da se usmjerimo kako zaustaviti odljev stanovništva, mi najstrastvenije vodimo rasprave, najčešće bez ikakvog uporišta u činjenicama, o tome na koji način pokazati tko je veći u poštivanju rata, naveo je Pupovac

Large 8

Vukovarski toranj (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Tokom saborske rasprave o rebalansu proračuna, Milorad Pupovac je predložio da se razmisli o racionalnosti i funkcionalnosti trošenja proračunskih sredstava, posebno o sredstvima koja se ulažu u poljoprivredu.

- Samo za direktne poticaje u poljoprivredi ove godine trošimo gotovo tri milijarde kuna. Za investicije u sferi poljoprivrede trošimo nešto više, ali također oko tri milijarde kuna. Kakvi su rezultati tih troškova? Koliki je povrat tih troškova? Koliki je u konačnici rezultat smanjivanja uvoza i povećanja izvoza kad su posrijedi naši poljoprivredni proizvodi? To bi tražilo jednu ozbiljnu raspravu. Ne raspravu o zapovjedniku počasne bojne, nego raspravu o tome kako i na koji način raspoređujemo državna sredstva koja imamo i kojima postižemo ono što nas čini, u pravom smislu te riječi - državom. I društvom. I ekonomijom – govorio je Pupovac.

Po pitanju razvoja područja na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, pohvalio je činjenicu da se u posljednjih nekoliko godina povećavaju sredstva koja se ulažu u obnovu zaostale ili uništene komunalne infrastrukture. Blago povećanje sredstava koja se u to ulažu, ali i u razvoj OPG-ova i obrta, predviđeno je i novim rebalansom, što je dobra vijest za ljude koji žive na tim područjima.

- Svakog od nas raduje povećanje sredstava Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara, no nikoga ne raduje što, unatoč tome što se svake godine posebna sredstva osiguravaju posredstvom ovog fonda, i dalje nema napretka niti ekonomskih aktivnosti. Sva se imaginacija iscrpljuje na tome da li ima ovoliko Srba ili ovoliko Hrvata, kao i na to da li je rat završen ili nije. Na takav način, sasvim sigurno, ova sredstva neće ni ubuduće biti utrošena tako da se zaustavi odljev stanovništva. Umjesto da se usmjerimo na to kako da se zaustavi odljev stanovništva, mi najstrastvenije vodimo rasprave, napadamo jedni druge, najčešće bez ikakvog uporišta u činjenicama o tome kako i na koji način pokazati tko je veći u poštivanju rata. Umjesto da ohladimo glave i počnemo gledati kako i na koji način, da ono što nam stoji na raspolaganju, koristimo što je moguće bolje – zaključio je Pupovac.

 

Važnost prava na pristup informacijama

Na raspravi u Saboru o izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je da je pravo na raspolaganje i upravljanje informacija od jednake važnosti kao što je nekad bilo pitanje tko raspolaže s koliko zemlje, tehnologije i radne snage, te je zato iznimno važno da informacije budu dostupne široj javnosti. Osvrnuo na nekoliko članaka koje smatra posebno važnima.

- Članak 11 definira informacije koje nadležno tijelo ima obavezu učiniti dostupnim za ponovnu javnu upotrebu. Ovaj zakon i izmjene ovog zakona u dobroj mjeri se odnose upravo na mogućnost ponovnog korištenja podataka koji iz različitih razloga netko treba ili ima razloga da ih koristi, a nove tehnologije to omogućavaju. Članak 12 posebno definira alat preko kojega će se ta ponovna upotreba omogućiti, a to su portali ili portal otvorenih podataka. Portal otvorenih podataka je ne samo zakonski nego informacijski veoma značajna obaveza koja se stavlja pred Vladu i veoma značajno sredstvo preko kojeg svaki građanin, može koristiti i ima kanal, ima vrata kroz koja može ući i ponovo koristiti podatke koji su generirani u različitim segmentima, od odluka od javnog interesa i važnosti do financijskih odluka - rekao je Pupovac.

Osvrnuo se na mišljenje Povjerenika za informiranje i Povjerenstva za pravo na pristup informacijama koji rok od 30 dana u članku 8 smatraju prekratkim s obzirom na količinu žalbi i na rizike koje toliko kratak rok stvara za obradu podataka i odgovaranje u tom zadanom zakonskom roku, a što može povećati broj različitih tužbi i opteretiti sudove. Pupovac smatra kako treba biti oprezan s produženjem roka na 60 dana, jer riječ je o dosta dugom roku koji bi zahtjev za novinare učinio manje relevantnim.

- Što se tiče članka 20, njime se regulira pitanje da li je dobro da povjerenik donosi odluku o imenovanju svoje zamjenice ili zamjenika, u vremenu kada ne obavlja ili je spriječen obavljati svoju dužnost, kraćem od šest mjeseci. I to mi se čini u redu. Ali nisam siguran da je u redu da povjerenica ili povjerenik, donosi tu istu odluku nakon što mu istekne mandat – smatra Pupovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više