>

novosti logo

Kronika Kronika

Iskorak u obrazovanju

Održana Skupština Zajedničkog veća opština: Vojvodina će dodeliti 3,4 miliona dinara za radne sveske i torbe za decu u tri osnovne škole u Vukovaru i Osnovnoj školi u Jagodnjaku, dvostruko više nego prošle godine

Očuvanje i razvijanje obrazovne i kulturne autonomije srpske zajednice na istoku Hrvatske, izdavaštva i informisanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu glavni je zadatak Zajedničkog veća opština, a u tim područjima su tokom prošle godine realizovane brojne aktivnosti, istaknuto je na sednici Skupštine, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu ove institucije kao i Srpskog kulturnog centra Vukovar, ustanove u kulturi čiji je ZVO osnivač.

- Učinili smo mnogo više od zacrtanog planom i programom, a posebno su značajni iskoraci u domenu obrazovanja. Uspeli smo da uz pomoć donacije Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, za decu od 1. do 5. razreda, a u tri osnovne škole u Vukovaru i Osnovnoj školi u Jagodnjaku za svu decu, obezbedimo besplatne radne sveske. Za đake prvake koji su upisali nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, obezbedili smo školske torbe -rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji je nedavno s direktorom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duškom Ćutilom potpisao novi ugovor o dodeli 3,4 miliona dinara za radne sveske i torbe, što je dvostruko više nego prošle godine.

Jeremić je podsetio da je tokom prošle godine organizovano desetak ekskurzija u matičnu državu koje su za sve učenike takođe bile besplatne. Za predškolce je organizovana ekskurzija u Beograd, a za nastavnike i vaspitače stručni seminari. Studente, kojima svake godine putem afirmativnih mera pomažu oko upisa na fakultete u Srbiji, prvi put od osnivanja su i finansijski podržali. Jednokratne pomoći u iznosu od 2.000 kuna dobilo je 35 studenata s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Osim podrške kulturno-umetničkim društvima, ZVO je organizator triju značajnih manifestacija: Smotre folklora Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, Smotre dečjeg folklora i Škole folklora.

- Osnovali smo Projekt centar kao servis za sve naše građane, institucije, organizacije i udruženja, u okviru Srpskog kulturnog centra otvorili smo biblioteku i osnovali ogranak ‘Vukove zadužbine’. Sarađivali smo s predstavnicima vlasti Republike Hrvatske i s predstavnicima Vlade Srbije. Imamo potpisane sporazume o saradnji s gradovima Novim Sadom i Suboticom i opštinom Stara Pazova - navodi Jeremić.

Na sednici je za predsednicu Odbora za obrazovanje ponovo imenovana Milica Stojanović, a Srđan Kolar biće predsednik Odbora za medije, informisanje i veru na još jedan četverogodišnji mandat.

- Prioritet i u narednom periodu biće prenos osnivačkih prava, odnosno preregistracija škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu po modelu A kao škola srpske nacionalne manjine – istakla je Milica Stojanović.

Pored TV produkcije, ZVO je i većinski vlasnik Radio Banske kose iz Belog Manastira, izdavač novinskog lista ‘Izvor’ i portala Srbi.hr, pokrenutog 2018. godine.

- Razvoj ovih medija, koliko to budu dozvoljavale finansijske mogućnosti, biće naš prioritet. Akcenat će biti na TV produkciji, koja je i sada dobro opremljena. Uz nabavku nove opreme u planu je pokretanje novih medijskih sadržaja – najavio je Kolar.

Plaketa ZVO-a će povodom stogodišnjice osnivanja biti dodeljena Kulturno-umetničkom društvu ‘Sloga’ iz Vukovara. Povelja se posthumno dodeljuje dugogodišnjem načelniku Opštine Šodolovci Miletu Zlokapi. Priznanja se inače dodeljuju 23. maja, na svečanosti kojom se obeležava datum konstituisanja prvog saziva ZVO-a nakon lokalnih izbora 1997. godine. Ove godine je svečanost zbog epidemije odgođena za 15. oktobar, na dan osnivanja ZVO-a.

1/1