Novosti

Politika

Istanbulska komplikacija

Pred Saborom su prošlog tjedna prosvjedovale organizacije civilnog društva, a mediji su podsjećali i na riječi koje je u predizbornoj kampanji izgovarala Kolinda Grabar Kitarović, tvrdeći da će se zalagati za ratificiranje konvencije

Q29nz0gdtsxslm3mvq8296ras7c

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni politički tajnik HDZ-a, pozorno je prošlog tjedna slušao što se priča i uči na Tradfestu koji su organizirali ultrakonzervativni vigilareovci Vice Batarela. Stier, uostalom, nije bio samo pasivni promatrač, već vrlo aktivni uvodničar u ta tri dana škole besramne manipulacije, a ovog tjedna preselio se u TV studije gdje je govorio na temu Istanbulske konvencije. Ogradio se, naravno, time da u Hrvatskoj postoje brojni zakoni koji se tiču suzbijanja nasilja u obitelji, a onda krenuo pojašnjavati kako u Istanbulskoj konvenciji, čiji je cilj zaštititi žene od nasilja, ima govora o navodnoj rodnoj ideologiji.

- Ima tu i drugi dio koji se tiče rodne ideologije, promjene kurikuluma i obrazovnog sustava koji se ne tiču direktno suzbijanja nasilja, već se tiču tog spornog djela - rekao je na N1 televiziji pa podsjetio da ‘imamo stav nekih udruga i Biskupske konferencije, a i pape Franje koji govori o rodnoj ideologiji kao jednoj novoj formi kolonijalizma’.

Stierovo gostovanje zbilo se neposredno nakon što se o konvenciji oglasio predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. ‘Prijepor koji postoji oko Istanbulske konvencije vezan je više uz svjetonazorska pitanja’, rekao je Jandroković, a onda pojasnio da se u Vladi još uvijek vode ‘određene tehničke procedure’ zbog čega nije jasno kada će se ratificiranje konvencije naći na dnevnom redu Sabora.

Oglašavao se ovog tjedna u više navrata i SDP. Preko Foruma žena, Foruma mladih, ali i predsjednika stranke Davora Bernardića, koji je zatražio od Vlade da ‘ne oklijeva više ni sekunde, jer već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu’. Bernardića su novinari podsjetili da je priliku za ratificiranje konvencije imao i SDP. Obrazloženje propusta Milanovićeve vlade Bernardić je pronašao u ‘predizbornoj godini’.

Pred Saborom su prošlog tjedna prosvjedovale organizacije civilnog društva, a mediji su podsjećali i na riječi koje je u predizbornoj kampanji izgovarala Kolinda Grabar Kitarović, tvrdeći da će se zalagati za ratificiranje konvencije, da bi ovog tjedna pozvala Vladu da ‘bez odlaganja primijeni ključne obveze iz Istanbulske konvencije o kojima ne postoje prijepori’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više