Novosti

Društvo

Istraga zbog TV linča

Vijeće za elektroničke medije istražuje ‘Bujicu’ u kojoj je Ante Prkačin rekao da Mesića treba javno objesiti. Hoće li televizija Z1 još jednom ostati bez koncesije?

Amjvu7mtv4selyywoheryklvyk6

Medijska patologija – Prkačin i Bujanec

Nakon što su Novosti zatražile očitovanje od Vijeća za elektroničke medije o televizijskoj izjavi Ante Prkačina prema kojoj treba objesiti Stjepana Mesića, iz ove institucije su nam odgovorili da će u narednim danima analizirati sadržaj sporne emisije i o tome donijeti odluku. Gostujući kod Velimira Bujanca u ‘Bujici’, u jeku histerije u medijima i na društvenim mrežama, Prkačin je komentirao pravomoćnu presudu Slobodanu Praljku i ostalima za ratne zločine u BiH.

U emisiji koja je bila fokusirana na prokazivanje tobožnjih domaćih veleizdajnika, uz spominjanje imena i prezimena političara koji su po mišljenju voditelja i gosta utjecali na ovakav sudski epilog u Haagu, Prkačin se dohvatio i bivšeg predsjednika. Komentirajući Mesićeve postupke, koji je u imaginariju hrvatske desnice najodgovorniji za ovakvu presudu, Prkačin je u jednom trenutku izjavio sljedeće: ‘To žgepče treba za uši dovesti na Jelačić plac i javno objesiti.’ ‘Mislite na Mesića?’ pitao je Bujanec. ‘Na Mesića’, potvrdio je Prkačin. Ne samo da se voditelj nije ogradio od ove izjave, nego je u njoj i sudjelovao, valjda za slučaj da poneki gledatelj nije razumio koga to točno treba objesiti.

‘Ovaj je predmet u obradi te će Vijeće za elektroničke medije donijeti odluku i o tome se očitovati’, odgovorili su nam iz VEM-a, institucije koja je prošle godine na tri dana oduzela koncesiju Z1 televiziji nakon što je voditelj Marko Jurič upozorio građane da u centru Zagreba ne prolaze kraj pravoslavne crkve jer bi ih ‘četnički vikari’ mogli zaklati. Na istoj Z1 televiziji emitirana je i opisana ‘Bujica’, emisija koja tri puta tjedno u eteru promovira desni ekstremizam te širi mržnju i netrpeljivost prema predstavnicima srpske manjine i javnim osobama lijevo-liberalnog svjetonazora.

Takav diskurs može se čuti i u Prkačinovoj emisiji ‘Sve se može popraviti’, koja se emitira na lokalnoj karlovačkoj televiziji TV 4 rijeke. Ovaj umirovljeni general HOS-a, otvorenih proustaških stavova, uobičava reći da je ‘proslava Dana ustanka koji su vodili četnici puno veća sramota od NDH’, da se zločini ustaša i samo postojanje NDH mogu razdvojiti, da je Jasenovac radio punom parom nakon Drugog svjetskog rata u prvim godinama Titove Jugoslavije te da je vojska kojoj je sam Prkačin pripadao ‘najviše toga baštinila od povijesne hrvatske vojske, dakle ustaša’, čemu je teško proturječiti. U ovoj posve bizarnoj emisiji, tijekom pauza između verbalnog ustašovanja, Prkačin izvodi sevdahe uz pratnju harmonikaša.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više