>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivan Fumić Naricanje nad zločincima

U Jasenovcu su, to je kristalno jasno, pogubljene nevine žrtve, dok su u Bleiburg u najvećem dijelu pogubljeni zločinci

Kako komentirate odsustvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s komemoracije u Jasenovcu?

Predsjednica je bila svjesna da nakon izjave da uzima pokroviteljstvo nad Bleiburgom u Jasenovcu nije dobrodošla. Dok mi u Jasenovcu obilježavamo tragediju nevinih ljudi, predsjednica će zajedno s Katoličkom crkvom naricati nad onima koji su u dobrom dijelu krivi za Jasenovac i druga stratišta. Razdjelnica je jasna. Mi žalimo žrtve, a oni nariču nad zločincima. Iako je na drugoj strani bilo nevinih žrtava jer ih je ustaški poredak prisilio na povlačenje, mnogi koji su stradali kao civili itekako su bili pobočnici zločincima.

Osim predsjednice, mnogi vole izbjegavati konkretno spominjanje zločinaca i žrtava?

U Hrvatskoj potomci ustaša i tzv. kriptoustaše na sve načine žele da prikažu kako je NDH bila izraz volje hrvatskog naroda, ali ta volja nije izražena ni izborima ni drugim legalnim načinom, već je nametnuta od okupatora. Na svaki način se želi pokazati da je Narodnooslobodilačka vojska (NOV) činila jednake, pa i veće zločine od ustaša i da je Tito bio zločinac i diktator. Kada bi detronizirali Tita, tada bi mogli izbrisati i cijelu Narodnooslobodilačku borbu, pa bi NDH ispala legalna država koja se branila od rušilaca. Činjenica je da je NDH zasnovana na zločinu, radila zločine i završila u zločinu i da su se putem rasne politike željeli uništiti cijeli narodi – Srbi, Židovi i Romi, ali i svi koji su drugačije mislili. Te zločine su činili do maja 1945., a onda su, bježeći, povukli sa sobom i dio civila. U toku povlačenja bile su teške borbe: samo u blizini Bleiburga poginulo je 1500 pripadnika NOV-a. Upravo je kukanje nad tim zločincima ono što nas dijeli od Jasenovca. U Jasenovcu su, to je kristalno jasno, pogubljene nevine žrtve, a vezano uz Bleiburg u najvećem dijelu pogubljeni su zločinci.

Koliko se slažete s tezom da se antifašizam u Hrvatskoj ne povlači, već je desnica sve glasnija?

Desnici se daje velik prostor u medijima jer ima novac, a tu je maksimalno uključen i najveći dio biskupa koji zloupotrebljavaju položaj Crkve i oltar da bi propagirali mržnju. Kada slušate njihove propovijedi, shvatite da su to politički govori koji nemaju veze s osnovom misijom Crkve. Oni bi trebali širiti ljubav, a šire mržnju.

1/1