Novosti

Društvo

Ivan Matić: Zna se odakle mazut u Zrmanji

Sada kada je jasno da je porijeklo mazuta iz nekadašnjih rezervoara mazuta Glinice, postavlja se pitanje tko je sanirao područje nekadašnje tvornice, odnosno tko je odgovoran za ekocid koji će nas pratiti još godinama, kaže predsjednik udruge Eko Zrmanja

Large matic goran stanzl

Ivan Matić (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Rijeka Zrmanja još jednom je zagađena mazutom. Kakvo je sada stanje?

Mazut je zadnji put iscurio u noći sa 27. na 28. rujna, ali za razliku od ranijih slučajeva, mjerodavni su već u zoru bili na terenu, što pokazuje puno ozbiljniji pristup, zahvaljujući pritisku aktivista i medija. Mazut se izlijevao više puta unatrag dvadesetak godina i gotovo se nitko nije ozbiljnije pozabavio tim problemom. No prije godinu dana uspjeli smo zabilježiti najdramatičnije trenutke zagađenja, sve je svojim dronom snimio Igor Jurjević. Snimke su podijeljene novinarima pa je javnost uvidjela razmjere onečišćenja. Nedugo nakon ove naše kampanje Hrvatske vode pokrenule su ne samo čišćenje mazuta u Zrmanji već i istraživanje njegovog porijekla, odnosno točne lokacije otkuda dolazi.

Mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu?

Sve informacije koje smo do tada prikupili vodile su do dva rezervoara mazuta, koja su tijekom sanacije izrezana i prodana u staro željezo, dok je mazut očito završio u podzemlju. Pribavili smo dokumentaciju, fotografije i svjedoke koji su potvrdili naše sumnje te su Hrvatske vode krenule u istraživanje. Angažirana je tvrtka koja je prije mjesec dana na zadanoj lokaciji iskopala upojnu jamu neposredno između temelja nekadašnjih rezervoara mazuta. Već u samom kopanju bilo je evidentno da je sav nasip kontaminiran mazutom. Nakon nekog vremena u upojnu jamu je izliveno 150 kubnih metara vode sa zelenom biorazgradivom bojom, koja je kroz par dana iscurila točno na mjestima gdje i inače curi mazut, čime su potvrđene naše sumnje i točno je detektiran uzrok. Naime, prošlih godina svi su imali razne teorije o porijeklu mazuta u Zrmanji, pokušavajući prikriti istinu, a istina je da za ovo netko mora odgovarati. Sada kada je jasno da je porijeklo mazuta iz nekadašnjih rezervoara mazuta Glinice, postavlja se pitanje tko je sanirao područje nekadašnje tvornice, odnosno tko je odgovoran za ekocid koji će nas pratiti još godinama.

No ovo nije jedini ekološki problem na rijeci Zrmanji?

Nakon što smo uspješno riješili problem otpadnog grita, o čemu su pisale i Novosti, postoji velika vjerojatnost da bi smeće Zadarske županije, zbog zatvaranja odlagališta Diklo, moglo završiti u selu Bilišani koje je samo 1800 metara od rijeke Zrmanje i samog vodocrpilišta, koje opskrbljuje vodom gotovo cijelu Zadarsku županiju. Tražili smo o tome odgovore od lokalnih vlasti, no nitko tu informaciju još nije negirao ili potvrdio. Znači pred nama je još jedna serija borbe za zaštitu Zrmanje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više