Novosti

Intervju

Ivan Novosel: Kovačić – dugoročni v.d.

Aktivist Platforme 112 o produženju mandata v.d. ravnatelja HRT-a: Tehnička Vlada nema ustavnu ovlast za donošenje Uredbe kojom se izmjenjuje Zakon o HRT-u

6hjfd8epts9qerh9zo801r84zvu

Ivan Novosel (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zbog čega Platforma 112 zahtijeva da tehnička Vlada povuče iz procedure Uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u, kojom želi produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića za pola godine?

Platforma 112 poziva tehničku Vladu da hitno povuče ovu Uredbu iz procedure usvajanja te na taj način, na samom kraju svog neuspješnog mandata, pokaže barem minimum odgovornosti prema ustavnom poretku i parlamentarnoj demokraciji. Tehnička Vlada nema ustavnu ovlast za donošenje ove Uredbe kojom se izmjenjuje Zakon o HRT-u, a posljedično tome i Odluka Hrvatskog sabora o izboru v.d. ravnatelja HRT-a. Vlada nikako ne može mijenjati već donesene odluke Hrvatskog sabora, ona je podređena Saboru kao predstavničkom tijelu građana i zakonodavcu.

Što bi se sve dogodilo usvajanjem Uredbe koja nije neophodna za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti?

Usvajanjem Uredbe o HRT-u, tehnička Vlada opozvanog premijera Oreškovića kojoj je Sabor izglasavanjem nepovjerenja oduzeo demokratski legitimitet potreban za donošenje bilo kakvih političkih odluka, eklatantno bi prekršila ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti te duboko uzurpirala ustavno-pravni poredak RH. Dodatan problem je apsolutno nepoznavanje uloge HRT-a, koja nije institucija izvršne vlasti, kako je očigledno shvaća ova tehnička Vlada, već javna ustanova kojoj je Zakonom o HRT-u zajamčena neovisnost od bilo kakvog političkog utjecaja, pogotovo utjecaja izvršne vlasti. Ova Uredba je samo posljednji u nizu nasrtaja ove Vlade na odlasku na slobodu medija u Hrvatskoj i nastavak destrukcije HRT-a.

Tehnička Vlada nema zakonske ovlasti mijenjati izglasane odluke Sabora.

Zakon o primopredaji vlasti u članku 4. zabranjuje Vladi donositi odluke o imenovanjima nakon raspuštanja Sabora, osim u slučajevima kada je to potrebno za funkcioniranje tijela izvršne vlasti, što ovdje nikako nije slučaj. Nadalje, imenovanje v.d. ravnatelja HRT-a je u izričitoj domeni Sabora, čime se štiti neovisnost HRT-a propisana člankom 1. stavkom 4. Zakona o HRT-u od političkog utjecaja izvršne vlasti. Na ustavnoj razini, Vlada ne može donositi uredbu kojom retroaktivno izmjenjuje već donesenu odluku Sabora što predstavlja direktan udar na ustavno načelo trodiobe vlasti.  

Koliko je riječ o političkoj volji skupine ljudi koji čine tehničku Vladu?

Ovo je eklatantni primjer zlouporabe ustavno-pravnog poretka za partikularne političke ciljeve i pokušaj uzurpacije vlasti. Sabor je činom izglasavanja nepovjerenja Vladi oduzeo svaki demokratski legitimitet za donošenjem bilo kakvih političkih odluka. Vlada, dakle mora jedino i isključivo servisirati sustav i održavati ‘hladni pogon’ i pri tome posebno paziti da bude u ‘tehničkom mandatu’, što podrazumijeva apsolutno suzdržavanje od vođenja politika.

Tko je sada odgovoran za upravljanje HRT-om?

Nadzorni odbor HRT-a je sukladno Zakonu o HRT-u odgovoran za upravljanje nakon isteka šestomjesečnog mandata v.d. ravnatelja. Taj isti Nadzorni odbor upravlja HRT-om sukladno Zakonu o ustanovama, za što su, prema pisanjima medija, već poduzete predradnje. Ukratko, Nadzorni odbor od nadležnog suda ima ovlast zatražiti imenovanje privremenog upravitelja HRT-a. Procedura je poznata i jasno opisana.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više