>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivan Pernar: Poluge vlasti u stranim su rukama

Zastupnik Živog zida, jedan od najaktivnijih poslanika u novom sazivu Sabora: Ne odlučuje naša politička elita, nego krugovi iz Bruxellesa i Washingtona. Nije Plenković taj koji donosi političke odluke, direktive stižu preko američke ambasade u Buzinu. Od tamo se lobira i vrbuju se ljudi. S naše strane može biti neslaganja oko svega toga, ali se stvar ipak manje-više bespogovorno sprovodi

Zašto ste pristali dati intervju nama, a odbijate mainstream medije poput ‘Jutarnjeg lista’?

Zato jer su mainstream mediji dno dna. Odbijam surađivati s Hanžekovićevim glasilima. Blate i vrijeđaju bez prestanka.

Nastavili ste sa svojim aktivnostima, po kojima ste postali poznati. O kakvoj je akciji sprečavanja deložacije u Dubrovniku sada riječ?

Riječ je o slučaju Katje Šarić. No trebam pojasniti sljedeće. Iz principijelnih se razloga protivim izmjenama izbornog zakona. Naime, ako bi taj zakon bio izglasan, onda bi on Andri Vlahušiću, dubrovačkom gradonačelniku, onemogućio kandidiranje na sljedećim izborim. Tu sam se našao kao neki njegov advokat u Saboru, iako s njim nemam nikakve veze. Shvatio sam da se čovjeku namješta, pa sam ga počeo zagovarati, a on mi se na tome zahvalio. Stoga sam zamolio gradonačelnika i njegovog zamjenika Željka Raguža da ne provedu deložacije Katje Šarić. Zajedničkim zalaganjem ta je deložacija odgođena. Moglo bi mi se prigovorit da sam iskoristio svoj utjecaj saborskog zastupnika, ali je važnije bilo spriječiti deložaciju.

HDZ me više puta pritvarao

Iz kojih se razloga protivite izmjenama izbornog zakona prema kojima bi se presuđenim osobama onemogućivalo daljnje bavljenje politikom?

Zato jer je pravosuđe u nas korumpirano. Prema njemu Vlahušić se više ne bi mogao kandidirati. Njemu je presuđeno za nešto što nije prouzročilo nikakvu štetu Gradu Dubrovniku. Posudio je novac iz gradske blagajne, da bi on odmah bio vraćen. Čak je i sud ustanovio da nije bilo štete, ali je dodao da je time razočarao birače i proglasio ga krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti. U isto vrijeme, jedan Ivo Sanader protiv sebe u ovom trenutku nema baš nikakvu pravomoćnu presudu i kao takav se može kandidirati. Kad bismo imali nepristrano pravosuđe, onda bismo mogli govoriti o promjenama izbornog zakonodavstva, ali u ovakvim okolnostima pravosuđe se koristi za eliminaciju opozicije. Recimo, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin je priznao da je zloupotrijebio položaj i ovlasti, ali nema pravomoćnu presudu i nikome ništa. Slični su i primjeri sa zagrebačkim gradonačelnikom, pa sa zadarskim itd. Imate slučaj Vidošević. Tamo je policajcu koji je fotografirao Vidoševićeve trofeje već presuđeno zbog prekoračenja ovlasti, dok postupak protiv samog Nadana Vidoševića nije ni otpočeo.

Prema ključu koji sad vrijedi za Katoličku crkvu, ispalo bi da bi recimo o stvarima zagrebačke Židovske općine država, umjesto direktno sa samom organizacijom, ugovore trebala sklapati s državom Izrael. To je, naravno, nakaradno

Zašto ste svojedobno i sami ušli u HDZ?

Bilo je to u vrijeme Račanove vlade, koja je evidentno loše radila, a Sanader se prikazivao kao netko tko će stvari povući naprijed. Pazite, ja sam u to vrijeme čak bio pristalica Europske unije, vjerovao sam da je to pozitivna stvar. U tom kontekstu Sanader se činio kao europski čovjek koji je spreman obračunati se s negativnostima u HDZ-u. Tada je bila popularna i ona Sanaderova jamstvena kartica. I što je bilo? HDZ je dobio vlast, mjeseci su prolazili i ništa se nije pomicalo. Otišao sam u Gundulićevu, u sjedište gradskog HDZ-a, i pitao ih o tome. Oni su se počeli izmotavati, a ja sam zatražio ispisnicu iz stranke. Pismeno sam obrazložio da je to zato jer nisu ispunili obećano. Sada mi tih nekoliko mjeseci proboravljenih u HDZ-u predbacuju upravo sami hadezeovci da bi me prokazali kao nepoštenu osobu. Međutim, tako se samo indirektno priznaje da je biti član HDZ-a kompromitirajuće po tu osobu.

Čini se da ste s predsjednikom Sabora, Božom Petrovom, u stalnom konfliktu?

Sukus problema nije bio zbog njegovog načina vođenja saborskih sjednica, nego zbog Ministarstva uprave koje je pod nadležnošću Mosta. Ministarstvo je u slučaju registracije naše nove stranke napravilo odstupanje od uobičajene prakse i to u dva navrata. U jednom je slučaju čak prekršen zakon, jer nam je onemogućena registracija stranke, a u drugom je prekršena uobičajena praksa koja kaže da se u takvim slučajevima izađe strankama u susret. Tu je dakle riječ o neprincipijelnosti i pristranosti Ministarstva uprave. Kad je na dnevni red došla tema reforme uprave, Petrovu sam se obratio riječima da ako će se reforma raditi onako kako Most trenutačno vodi Ministarstvo, onda od te reforme neće biti ništa.

Kako vi stojite s kaznenim prijavama?

HDZ me više puta pritvarao, namještali su mi procese prema Karamarkovim metodama, tako da od 300 do 400 kaznenih djela iz kaznenog zakona odaberu ona koja su im u tom trenutku najprikladnija, nategnu optužbu i dobiješ bezuvjetnu kaznu dulju od šest mjeseci. DORH brzo djeluje samo u slučajevima protiv političke opozicije, a slučajevi protiv hadezeovaca čame u ladicama godinama. Ako netko na taj način zloupotrebljava pravosuđe, dakle s glavnim ciljem eliminacije opozicije, onda se tu radi o otvorenom ratu protiv demokracije.

Ponovili ste više puta izjavu Vladimira Šeksa da parlament zapravo ne odlučuje, nego da se konci vuku izvana? Što onda vi radite u Saboru, ako je on bez moći?

Ne odlučuje naša politička elita, nego krugovi iz Bruxellesa i Washingtona. Nije Plenković taj koji donosi političke odluke, direktive stižu preko američke ambasade u Buzinu. Od tamo se lobira i vrbuju se ljudi. S naše strane može biti neslaganja oko svega toga, ali se stvar ipak manje-više bespogovorno sprovodi jer poluge vlasti, jednostavno, nisu u našim nego u stranim rukama.

Koje političke snage u Saboru vidite kao svoje potencijalne saveznike u nekim pitanjima?

Imam određenu naklonost prema SDP-u, iako su i oni ekspozitura Washingtona. Koliko god HDZ služi zapadnom imperijalizmu, toliko mu služi i SDP. Ali sam, čisto s ljudske strane, vidio da tamo ima poštenih osoba s kojima bi se moglo surađivati. I Pupovac mi se čini iskrenim, nezgodno je da ga hvalim u njegovim novinama, ali eto.

Prema najavljivanoj poreznoj reformi, opet bi mogli nagrabusiti najnezaštićeniji i najsiromašniji slojevi društva.

Sve reforme koje vlada radi bave se isključivo posljedicama, ne i uzrocima. Od te reforme koristi neće biti. Danas ta reforma, sutra neka druga. Planira se uvesti porez na nekretnine, i u okviru ovakvog sustav samo se može prelijevati iz šupljeg u prazno. Reforme nisu ni dosad, pa neće ni ubuduće rješavati krucijalne stvari kao što su siromaštvo ili nezaposlenost.

Kakvi su vaši stavovi prema reviziji Vatikanskih ugovora?

Pred zakonom bi svi trebali biti jednaki. Međutim, u Hrvatskoj vjerske zajednice nisu jednake. Sve vjerske zajednice, osim Katoličke crkve, svoje sporazume sklapaju direktno s državom i tako treba biti. Prema ovom ključu koji sad vrijedi za Katoličku crkvu, ispalo bi da bi recimo o stvarima zagrebačke Židovske općine država, umjesto direktno sa samom organizacijom, ugovore trebala sklapati s državom Izrael. To je, naravno, nakaradno. Dakle nisam protiv ugovora države s Katoličkom crkvom, ali ne preko Vatikana.

Koji je vaš stav prema reproduktivnim pravima žena, prije svega prema pobačaju?

U društvu se kontinuirano pokreću pitanja koja nisu od prvorazrednog značaja u pojedinom trenutku i na taj se način skreće pozornost javnosti s bitnih stvari kao što su monetarna okupacija ili članstvo u NATO-u. Tako je i s ovim pitanjem, pa se iz principijelnih razloga o tome ne očitujem. Ali dobro, mogu reći da sam sa 18 godina i sam imao situaciju u kojoj mi je djevojka zatrudnjela, a moja ju je majka nagovarala na pobačaj. Na sreću, to nije napravila i sad nam je to dijete naša najveća radost. Nikome ne mogu nametati takve stvari. Poanta nije da se zakonom zabrani pobačaj, nego da se djeluje na ljude da to ne čine. I da, valja popraviti socijalnu sliku da same žene ne dolaze u priliku da se odlučuju na takav korak. Zato i kažem da se najprije trebaju riješiti egzistencijalni problemi. Dakle ako sam ja protiv pobačaja, onda ću se za to zalagati na način da ću mladu obitelj zaštititi od deložacije ili od Hanžekovićevih ovrha.

Orban je bio preblag

Kako postići monetarni suverenitet, o kojem govorite, a da se ne završi u nekoj varijanti orbanovštine?

Mađarski premijer Viktor Orban je bio preblag. On je Mađarsku zadržao i u NATO paktu i u EU-u. Kad sam pričao s jednim funkcionarom ruske ambasade u nas, rekao sam da je naša stranka otvoreno protiv NATO-a i EU-a. Na što nam je on kazao da ne moramo izaći, nego da ih možemo kao i Orban sabotirati iznutra. Međutim, nemamo namjeru sabotirati EU, nego po uzoru na Veliku Britaniju na referendumu odlučiti o izlasku. Nemamo namjeru imati sado-mazo odnos s Bruxellesom, gdje oni muče nas, a mi živciramo njih.

Može li se i u nas u tom slučaju ponoviti Brexit?

Nemojte podcjenjivati naše građane. I u Britaniji se mislilo da Brexit nikako ne prolazi. U kampanju protiv izlaska iz EU-a u Velikoj je Britaniji uloženo sto puta više novčanih sredstava, pa eto, ipak je izglasan izlazak. Uostalom, i u našem glasanju za EU izlaznost je bila mizerna i zapravo je malo ljudi glasalo za ulazak u Uniju. Da ne kažem da se to odvijalo u trenutku kad se još uvijek vjerovalo da će EU donijeti neki prosperitet, a ne poskupljenja, mjere štednje, daljnje privatizacije, uništenje proizvodnje i dr.

Ima li naznaka promjena ovršnog zakona?

Postoje naznake, ali nema ništa konkretno. Svakako ćemo se po tom pitanju javljati. Uostalom, i u prošlom smo sazivu imali prijedlog promjena tog zakona, ali ga tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nije ni uvrstio na dnevni red. Tražit ćemo zaštitu nekretnina od ovrha, ali smo svjesni da će to, uz ovakav HDZ i SDP, teško proći. Nije da nismo konstruktivni, nego jednostavno nemamo većinu da nam prođu prijedlozi.

Što vam je trebala afera ‘titula’, odnosno afera oko završenog ili nezavršenog fakulteta vaše članice Vladimire Palfi?

Ja sam završio studij sestrinstva, ali u tajništvu u Saboru ipak nisam htio pokazati diplomu. Naime, mislim da diploma nema veze s političkim radom. Prozivanje nekoga zbog imanja ili neimanja diplome služi samo kao medijski instrument da se nekoga ocrni, da se nekoga diskreditira, kao onda kad se tvrdilo da Sinčić nema fakulteta, a kad je on sam pokazivao diplomu FER-a, onda to medije više nije interesiralo. Uostalom, nijedan drugi političar ne pokazuje diplomu na zahtjev štampe, pa neće ni Vladimira Palfi. Samo još nešto. Nije Vladimira to što jest u našoj organizaciji zbog svoje diplome, kao što to nisam ni ja ili Sinčić. Nije nedostatak obrazovanosti problem u našoj politici. Uostalom, na vlasti su nam bili i doktori znanosti, pa što? Problem su nepošteni i korumpirani tipovi. Dakle umjesto da se medijski i pravosudno ganja cijeli jedan asortiman pokvarenih hadezeovaca, medijski se lešinari nad diplomom nekog člana opozicije.

Kakva je sad situacija s klubom Živog zida u Saboru?

‘Jedina opcija’ još uvijek nije registrirana kao stranka. Što Ministarstvo uprave s time čeka, to sam bog zna. Nas četvoro smo u istom klubu, u klubu Živog zida, dok su drugi u klubu ‘Promijenimo Hrvatsku’. Ali mi surađujemo i situaciju dva kluba koristimo tako da svaki klub zasebno može dodatno vršiti pritisak.

Što ste htjeli pokazati usporedbom cijena u saborskoj kantini i studentskoj menzi?

Samo to da je nerealno da su cijene obroka na ta dva mjesta različite, odnosno da je studentski obrok skuplji od obroka u saborskoj kantini, iako su obje institucije u tom pogledu oslobođene PDV-a i neprofitne su prirode. Nisam za to da obrok u Saboru poskupi, nego da se cijena obroka u studentskoj menzi smanji.

Pridružujete li se i vi hajci na ljude koji rade u javnom sektoru kao na parazitske uhljebe?

Naravno da ne. Država je prelaskom na drugi tip privrede jednostavno bila prisiljena viškove radnika iz uništene proizvodnje preseliti u javni sektor. Jasno mi je da ljudi koji tu rade, a svakako da ima viška zaposlenih u javnom sektoru, za to nisu krivi. Cijela se stvar nikako ne može riješiti u okviru ovog sistema, nego njegovom radikalnom promjenom, za koju se zalažemo. Mi nismo samo za nacionalizaciju pojedinih strateški važnih tvrtki, mi idemo korak dalje, tražimo monetarnu suverenost. U tom smo smislu mi revolucionarna organizacija.

1/1