Novosti

Društvo

Ivana Kalogjera: Pomažemo oboljelima od raka

Kampanjom GOGetFunding prikupljamo novac za uređenje prostora u kojem će se onkološke pacijentice, od kojih su mnoge usamljene, bez živućih članova obitelji i na rubu siromaštva, moći družiti i dobivati podršku, kaže predsjednica udruge Nismo same

Large kalogjera goran stanzl

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Zašto udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same provodi kampanju "Nisi sama, useli s nama!"?

Nakon godina rada od kuće na korištenje smo dobile prostor u koji se nismo odmah uselile jer zahtijeva uređenje i ulaganja, a još je dodatno stradao u potresu. Stoga smo pokrenule GOGetFunding kampanju kojom planiramo prikupiti oko 150 tisuća kuna za uređenje po projektu koji su nam donirali arhitekti Lotus grupe – Lotus Architecti. Puno smo toga dobile i u materijalu, no moramo pokriti troškove radova pa pozivamo sve da nas podrže donacijom na ovom linku.

Koliko će onkološkim pacijenticama značiti ovaj prostor?

Značit će im puno. Naše će korisnice, od kojih su mnoge usamljene, bez živućih članova obitelji i na rubu siromaštva, dobiti prostor u kojem će se moći družiti, učiti, razmjenjivati iskustva i dobivati podršku.

Koliko je onkološkim bolesnicama u pandemiji slabije dostupna zdravstvena skrb i na koji način se to na njih odražava?

To je vrlo kompleksno pitanje. Znamo da se i prije epidemije na dijagnoze i operacije nerijetko čekalo mjesecima. Nadalje, službeni podaci govore o padu broja dijagnoza i operacija u prošloj godini, pa možemo reći da su se oni kojima je prije epidemije dijagnosticirana maligna bolest zapravo našli u "povlaštenom" položaju jer se terapije za njih, srećom, nisu otkazivale, osim u jednom kratkom periodu kada veledrogerije nisu isporučivale lijekove, a to opet nije posljedica pandemije.

Što problemi u zdravstvu znače za ove bolesnike?

Ono što je naš cilj, i na čemu ćemo ustrajati, jest to da država, po uzoru na praksu u drugim zemljama, preuzme na sebe financiranje besplatnog taksi-prijevoza na kemoterapiju. Koliko je to važno naučila nas je i pandemija, jer se sada onkološkim pacijentima dodatno ne preporučuje korištenje javnog prijevoza.

Udruga Nismo same provodi i druge projekte pomoći za onkološke pacijentice?

Naša dva najpoznatija projekta su projekt besplatnog taksi-prijevoza na kemoterapiju za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama "Nisi sama – ideš s nama!" kroz koji smo u protekle tri godine bili podrška za 373 žene kojima smo osigurali 12.380 besplatnih taksi-vožnji na terapije, te projekt besplatne pomoći u kući za onkološke pacijentice "Žene za žene" koji provodimo u suradnji s udrugom Europa Donna i Gradom Zagrebom. Sve kojima je potrebna ova vrsta pomoći pozivamo da se jave na: info@nismosame.com ili info@zenezazene.hr

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više