Novosti

Politika, Kultura

Из Teмишвaрa у Бoрoвo

KУД Брaнислaв Нушић биo je дoмaћин 25. Meђунaрoднoг фeстивaлa фoлклoрa у Бoрoву 

Large festival folklora

Učesnici Festivala u Borovu (foto Senka Nedeljković)

Pored domaćina, KUD-a Branislav Nušić, u Borovu je na 25. Međunarodnom festivalu folklora nastupilo još pet folklornih društava, i to iz Sente u Srbiji, Stančeva u Rumuniji, Petrova u Republici Srpskoj, a tu su bili gosti iz Iloka i Silaša. Poštovaoci kulturnog amaterizma imali su priliku da uživaju u njihovim izvođenjima narodnih igara.

- Drago mi je što u kontinuitetu uspevamo da održimo manifestaciju, te što svake godine imamo nove goste, poput ovogodišnjih iz Rumunije. To su naši prijatelji iz blizine Temišvara, sa kojima smo se upoznali na jednom od ranijih festivala – rekao je, u ime organizatora, predsednik KUD-a Branislav Nušić iz Borova Rado Bosić. Gosti iz Rumunije iskazali su zadovoljstvo gostoprimstvom i organizacijom festivala.

- U našem mestu, u blizini Temišvara živi približno 180 stanovnika, od kojih su polovina Srbi. Mi u Rumuniji imamo svoje škole, gimnazije u Temišvaru kao i fakultet na srpskom jeziku. Dakle, postoje svi uslovi da očuvamo naš jezik i kulturu, dok je u manjim sredinama to nešto teže - ispričao je Dušan Miladinov iz Stančeva, rukovodilac KUD-a Sveti Đorđe. Uz predstavnike srpske zajednice iz regiona, svoj nastup u Borovu zabeležili su i pripadnici Slovaka iz Iloka, najistočnijeg hrvatskog grada, gde je ta nacionalna manjina najbrojnija.

- Borovčani su bili naši gosti u programu "Rušenja majskog drveta", a ovo je uzvratna poseta - rekla je Jarmila Mudroh, predsednica Matice slovačke iz Iloka i Slovačkog kulturno-prosvetnog društva Ljudevit Štur. I članovi Srpskog kulturnog centra Stevan Sremac iz Sente gaje lepu saradnju s društvom iz Borova. Katarina Ikočev je naglasila da ih raduje svaki put kad imaju priliku da posete neku drugu državu i predstave se igrama svog kraja.

Pre početka koncerta, članovi društava su prodefilovali ulicama Borova, pozdravljajući meštane i pozivajući ih da pogledaju njihove nastupe. Održavanje borovskog festivala pomogli su Savet za nacionalne manjine vlade RH, Vukovarsko-sremska županija, Opština Borovo, Zajedničko veće opština iz Vukovara te sponzori.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika, Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više