Novosti

Politika

Izbjeglice na licitaciji (2)

Medijski pritisak značajno je utjecao da priča o prodaji 109 beogradskih stanova u kojima su smještene 54 izbjegličke porodice iz Hrvatske i Bosne dobije drugačiji nastavak od očekivanog. Uprkos više nego povoljnoj cijeni po kvadratu za beogradske uvjete, za 109 stanova pristiglo je svega 13 valjanih ponuda

R7pgdtvr7oeqxobvip827722ylo

Ulica Pere Todorovića u Beogradu (foto mapio.net)

Čini se da je medijski pritisak značajno utjecao da priča o prodaji 109 beogradskih stanova u kojima su smještene 54 izbjegličke porodice iz Hrvatske i Bosne dobije drugačiji nastavak od očekivanog. Uprkos više nego povoljnoj cijeni po kvadratu za beogradske uvjete, za 109 stanova pristiglo je svega 13 valjanih ponuda. Zainteresovani kupci imali su sedam dana na raspolaganju da usred praznika sakupe između 7000 i 8000 eura ili deset posto od vrijednosti stanova, kako bi mogli da konkurišu na natječaju, a onda još 15 dana da dostave ostatak iznosa. Ovakva ubrzana procedura šokirala je izbjeglice.

U najvećem broju tih nekretnina žive upravo izbjeglice, čiji se broj kreće oko dvije stotine. U tim stanovima žive duže od dvije decenije i plaćaju kiriju, u za njih pozamašnom iznosu od 150 eura mjesečno. Što je isto tako bitno, do sada uplaćeni iznosi najamnine, koji se u nekim slučajevima kreću i do 50.000 eura, nisu im trebali biti uračunati u kupoprodajnu cijenu. Ovakva nepravda podigla je buru u medijima.

‘Svega dvije izbjegličke porodice, od ukupno 54 njih, iz Ulice Pere Todorovića 34 konkurisale su za kupovinu tih stanova, ali su ponudili cijenu koja je bila daleko ispod oglašene i samim tim nije uzeta u obzir’, navode sugovornici pojedinih beogradskih medija.

U međuvremenu, na traženje izbjegličkih udruženja, 12. januara održan je sastanak u Vladi Srbije kako bi se pokušalo naći rješenje za situaciju u kojoj su se našle izbjegličke porodice koje bi se nakon 20 godina, usred zime, mogle naći na ulici. Dogovoreno je da se nastave razgovori do pronalaženja rješenja sa kojim će svi biti zadovoljni, a izbjeglička udruženja su zamolila nadležne da ne raspisuju naredni natječaj, već da se pokuša iznaći rješenje da stanove kupe postojeći stanari na duži vremenski rok i da cijena po kvadratu bude niža, odnosno da ne pređe 500 eura. Razgovori će se nastaviti, a izgleda da je medijsko senzibiliziranje javnosti pomoglo da izbjegličke porodice toplije dane dočekaju u svojim dosadašnjim domovima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više