Novosti

Društvo

Izbjegnuta katastrofa

Štetni projekt je propao zahvaljujući zajedničkom naporu građana, struke i nas gradskih oporbenih zastupnika, kaže Tomislav Tomašević o tzv. zagrebačkom Manhattanu

Large bandic patrik macek

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić ovih je dana medijima potvrdila kako od megalomanskog projekta ‘zagrebačkog Manhattana’ po svemu sudeći neće biti ništa. Gradska skupština nije u predviđenom roku, koji je istekao ovog rujna, prihvatila nužne promjene Generalnog urbanističkog plana.

Podsjećamo, gradonačelnik Milan Bandić 12. ožujka 2019. u Dubaiju je potpisao kontroverzni ‘Memorandum o razumijevanju’ s predsjedavajućim tvrtke Eagle Hills Muhamedom Alabarom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sporazumom je bila predviđena izgradnja stambeno-poslovne zone u Novom Zagrebu na površini od milijun i sto tisuća kvadratnih metara. Razmjeri katastrofe koja je prijetila Zagrebu bili su vidljivi iz događanja u Beogradu, gdje Aleksandar Vučić u suradnji s Eagle Hillsom gradi golemu stambeno-poslovnu zonu ‘Beograd na vodi’. Od tog projekta daleko najveći broj građana nema baš ništa, devastirana je ogromna javna površina, no investitoru se smiješe milijardski profiti. Najskuplji stan ove godine u Srbiji prodan je upravo u ‘Beogradu na vodi’, i to po cijeni od 9.124 eura po metru kvadratnom. Inače, Eagle Hills je u ‘Beograd na vodi’ investirao svega 150 milijuna eura, dok je daleko najveći dio od ukupnih 3,5 milijardi eura osigurala država.

Novinari, aktivisti, strukovna udruženja i zastupnici oporbe u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predvođeni Lijevim blokom upozoravali su kako na štetu koju će pretrpjeti Zagreb tako i na krajnje netransparentan način na koji je Bandić pokušao sklopiti posao – mjesecima je odbijao objaviti spomenuti Memorandum. Optužili su ga za pogodovanje investitoru, prekoračenje ovlasti te omjer ulaganja, rizika i dobiti raspodijeljen isključivo na štetu Grada. Kada je Bandić javnu raspravu o GUP-u organizirao usred ljeta, građani su poslali preko 31.000 primjedbi na njegov sadržaj. Stvar je na kraju pukla u veljači ove godine, kada je HDZ odlučio srušiti izmjene GUP-a. Unatoč ovom raskolu dugogodišnjih partnera u upravljanju gradom, HDZ i dalje podržava Bandićevo štetočinsko upravljanje metropolom.

- Ovaj štetni projekt je propao zahvaljujući zajedničkom naporu građana, struke i nas gradskih oporbenih zastupnika. Međutim, da bismo zaustavili ovaj i druge štetne projekte u budućnosti potrebno je na sljedećim lokalnim izborima maknuti Bandića i njegove partnere iz HDZ-a s vlasti. Jedino tako možemo razvijati Zagreb na način da od toga korist ima većina stanovnika, a ne odabrana vrhuška gradonačelnikovih prijatelja-investitora - kaže za Novosti Tomislav Tomašević, čelnik platformi Možemo! i Zagreb je naš.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više