Novosti

Politika

Izbrisani - otpisani

Brojka od 67.000 izbrisanih birača srpske nacionalnosti rezultat je selektivne primjene Zakona o prebivalištu, ali i postupaka policije, rečeno je na ‘Privrednikovoj’ tribini

3rdex3aoduvn9hieh961db9fsc5

Brojka od 67.000 izbrisanih birača srpske nacionalnosti rezultat je selektivne primjene Zakona o prebivalištu, ali i postupaka policije, rečeno je na tribini ‘Izbrisani Srbi’, održanoj u utorak, u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu. Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević podsjetio je da se prije nekoliko godina upozoravalo na velik broj fiktivnih birača i činjenicu da preko 100.000 državljana Hrvatske nije podiglo ili zamijenilo osobnu iskaznicu u zakonskom roku.

- To je 2014. rezultiralo Zakonom o prebivalištu tokom čije je primjene, naročito u mandatu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, izbrisano preko 40.000 Srba.

Ljudi ne mogu biti izbrisani iz evidencije prebivališta ako su u procesu obnove i stambenog zbrinjavanja, ako se školuju, rade ili liječe u inostranstvu, a ne mogu biti izbrisani ni ako najmanje tri mjeseca žive na adresi prebivališta - objasnio je Milošević i dodao da problem predstavljaju terenske provjere.

- Policija obilazi sela i ako nekog tog momenta nema u kući, odmah ga izbrišu, a da ne provjere još koji put - rekao je Milošević koji smatra da provjere moraju biti ciljane i usredotočene na kuće u kojima je prijavljen nerealan broj ljudi.

- Osim toga, zašto se ne vrše provjere i u gradovima, odnosno u višekatnicama s velikim brojem stanova – rekao je saborski zastupnik te kao problem istaknuo da izbrisani nemaju pravo žalbe, nego moraju pokretati upravnu tužbu što zahtjeva vrijeme i novac. Najavio je da će SDSS tražiti izmjene Zakona.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je da izbrisani ne gube državljanstvo ni imovinska prava te da mogu odmah izvaditi osobnu iskaznicu. Upozorio je da je u cijeloj priči problematična selektivna primjena Zakona.

- Na ovim lokalnim izborima nije bilo mnogo žalbi; primili smo nekoliko prijava iz Donjih Kukuruzara - rekao je Zelić.

Na tribini se čulo i da je u Vukovaru izbrisano 2.187 Srba i 1.389 Hrvata te da je u Erveniku izbrisano 12 Hrvata, 378 Srba i 363 osobe nepoznate nacionalnosti, što je Predrag Burza, načelnik ove općine, nazvao perfidnom politikom.

- Kako fiktivno prebivalište može biti kuća u kojoj su porodice živjele vjekovima – upitao je Burza.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više