>

novosti logo

Piše T.O.

'Izgradnja zajedničke budućnosti je u interesu svih nas'

Hrvatska je zemlja u koju iznimno vjerujem i koja može i mora biti majka svima. Moramo činiti sve da mir, razumijevanje, slobodarstvo i demokracija budu vrijednosti za koje ćemo se svi zajedno boriti, poručio je predsjednik Josipović na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a

Povodom proslave pravoslavnog Božića, u Hrvatskom novinarskom društvu održan je tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća. Prisutnima se, među kojima je bio veliki broj predstavnika političkog vrha iz zemlje i regije, stranaka, veleposlanstava te vjerskih zajednica, obratio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

- Iako sam sretan što među današnjim generacijama mladih ljudi postoji pozitivan impuls koji ne poznaje barijere, istovremeno sam i tužan jer se to dobro vrlo lako može izvitoperiti u svoj antipod i postati kamen spoticanja. Zbog toga je potrebno pronaći poziciju u kojoj ćemo jedni drugima biti dovoljno blizu, ali istodobno dovoljno daleko da održimo razinu pristojnosti. Stoga, neka godina koja je pred nama bude sretna za sve – kazao je Porfirije koji je okupljenima uputio tradicionalnu božićnu čestitku.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, upozorio je da je godina koja je iza nas istodobno i godina koja je pred nama s obzirom ne teret koji u nju prenosimo.

- Protekla godina nije bila godina dobrog tereta, onoga koji je nužan i za koji smo svi svjesni da je neizbježan s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Na sve to dodan je i porast netolerancije, prijekih riječi. Zbog toga moramo poželjeti da se u novoj godini oslobodimo takve vrste tereta. Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama donijeti dio olakšanja i da će svatko od nas napraviti najbolji mogući izbor kojim ćemo se osloboditi onoga što nam ne treba; buke, bijesa, mržnje – rekao je Pupovac te dodao da se svi zajedno trebamo ugledati na Vojina Bakića, kipara čija su četvorica braće ubijena na Jadovnu i koji je unatoč tome živio oslobođen mržnje i stvarao za zajedničku budućnost.

- Osjećamo da je u Hrvatskoj potrebno vratiti moć politici tako da joj se vrati vjerodostojnost, ideja i da se zaustavi one koji je žele razvlastiti. Naše je da sačuvamo autonomiju politike i njenu moć kao moć naroda – poručio je predsjednik SNV-a.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako politiku shvaća kao poslanje i oblik borbe za vrijednosti kojima je svaki pojedinac vjeran.

- Vjernost je ono što nas određuje, a ono za što ja živim i za što ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda i borba za prava nacionalnih manjina u državi koja će uskoro izaći iz krize, za što sada imamo i ozbiljne ekonomske pokazatelje – poručio je premijer.

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je kako srpska zajednica u Hrvatskoj živi stoljećima, zbog čega je gradnja zajedničke budućnosti u interesu većinskog i manjinskog naroda.

- Srpsko-hrvatski odnos je kroz povijest imao specifičan značaj i, nažalost, često je bio uzdrman. No, u recentno vrijeme se ti problemi sve uspješnije rješavaju i to zahvaljujući zajedničkoj suradnji. Voljeli bi da se postiglo i više, no limitirani smo dugotrajnom gospodarskom krizom. Zato je važno održavati kontinuirani dijalog – kazao je Leko.

Prisutnima se obratio i predsjednik Ivo Josipović.

- Sasvim je sigurno da naša zemlja ne bi bila ovo što je danas u znanosti, kulturi i politici te sveukupnoj povijesti da nije bilo srpske zajednice. Prije svega smo svi mi pripadnici ove zemlje, a onda i pripadnici manjinske i većinske zajednice. Danas svjedočimo najvećem teretu – mržnji, nesposobnosti i nevoljkosti da se različitosti prihvate kao jednakopravne. Upravo je zadatak nas koji se bavimo politikom da ovu zemlju čuvamo od mržnje. Hrvatska je zemlja u koju iznimno vjerujem i koja može i mora biti majka svima. Moramo činiti sve da mir, razumijevanje, slobodarstvo i demokracija budu one vrijednosti za koje ćemo se svi zajedno boriti – poručio je Josipović.

Uz poruku 'Mir Božji, Hristos se rodi', srpskoj zajednici u Hrvatskoj Božić su čestitali i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH te Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Na božićnom prijemu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a. Nagrada za humanizam 'Diana Budisavljević' pripala je Jovici Brkiću, jednom od utemeljitelja bjelovarske udruge Pravda koja se bori za prava osoba čija je imovina devedesetih uništena terorističkim aktom.

Nagrada za doprinos afirmaciji antifašizma 'Gojko Nikoliš' pripala je redatelju i aktualnom intendantu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliveru Frljiću, koji je u protekloj godini predstavama 'Aleksandra Zec' i 'Hrvatsko glumište' prekinuo šutnju o zločinima i nacionalističkim tendencijama iz devedesetih s kojima se hrvatska javnost još uvijek nije suočila.

- Duboko sam uvjeren da je ono što Frljić čini kao redatelj i čovjek od javne riječi ono što nam svima treba – poručio je Milorad Pupovac prilikom uručenja nagrade.

Nagrada 'Gojko Nikoliš' posthumno je dodijeljena i nedavno preminulom Adamu Dupalu, učesniku Narodnooslobodilačke borbe koji je bio sudionik ofenziva na Neretvi i Sutjesci. Dupalo se do zadnjeg dana suprotstavljao nacionalizmu te reviziji povijesti, a istovremeno se zalagao za poboljšanje međunacionalnih odnosa.

Nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija 'Nikola Tesla' pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom devedesetih uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj. Učestvovao je u osnivanju Srpskog demokratskog foruma, Zajednice Srba Rijeke, Istre i Gorskog kotara, radio je i na obnovi rada SKD-a Prosvjeta. Milošević je član vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije od prvih konstituirajući izbora, a također je bi član inicijativnog odbora za osnivanje SDSS-a u Gradu Rijeci i prvi potpredsjednik stranke.

1/4