Novosti

Politika

Izložba ‘Amorella - ploveći grad’ u zagrebačkom Tehničkom muzeju

Izložba fotografija koja afirmira najveća dostignuća hrvatske brodogradnje bit će otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u subotu, 25. listopada, u 19 sati

Kzaod688w0tsiz6txujvoj9m0pu

Izložba ‘Amorella – ploveći grad’ Duške Boban otvara se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u petak, 25. listopada, s početkom u 19 sati. Izložba fotografija vizualne umjetnice Duške Boban ‘Amorella – ploveći grad’, koja je već izazvala veliki interes u Splitu, tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje i afirmira najveća dostignuća hrvatske brodogradnje, opominjući nas na ambiciju koju danas gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo.

Izložba se sastoji od serije fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Drugu cjelinu čine fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom Brodosplitovu muzeju, od prvog željeznog parobroda porinutog u Splitu, remorkera Konjic iz 1937.godine, do luksuzne jahte Caspian Star, isporučene 2012. godine.

Fotografije golemih tankera, brodova za razne vrste tereta, specijalnih plovila, podmornica, ratnih i putničkih brodova, od kojih su mnogi osvojili prestižna svjetska priznanja, izložene su uz priče o njihovim sudbinama. Tako će posjetitelji imati priliku doznati kako su mijenjali vlasnike, zastave, matične luke i pruge, kakve su havarije i preinake doživjeli, gdje danas plove ili u kojem su rezalištu skončali. Kroz priče o brodovima izgrađenima za cijeli svijet, otvara se s povijest škvera te posjetitelji postaju svjesni umijeća njegovih inženjera i majstorstva tisuća njegovih radnika, moći brodograđevnog znanja u domaćim institutima i sveučilišnim centrima.

Ustrajni feribot Amorella, kojem se autorica vratila nakon splitske izložbe, pa donosi u Zagreb još jednu seriju fotografija putnicima nevidljive strojarnice i posade, evocira vrijeme u kojem je hrvatska brodogradnja ponosno držala prvo mjesto u Europi i treće u svijetu. Danas, kada su škverovi bačeni na koljena, a silno brodograditeljsko iskustvo odlazi i nestaje, radovi Duške Boban opominju nas na ambiciju koju gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo.

Sagledavajući rad i proizvodnju kao ključne čimbenike koji neki grad smještaju na atlas svijeta, Duška Boban ovim projektom nastavlja dugogodišnji umjetnički angažman kojim kritički promišlja identitet grada. U Splitu je ishodište izložbe zagovor živog Muzeja mora, zamišljenog u zgradi Dalmacijavina što ju je Stanko Fabris projektirao u Gradskoj luci, a u Zagrebu autorica poveznicu s gradom izvodi preko Marijana Haberlea, arhitekta koji je projektirao zdanja Tehničkog muzeja i Brodarskog instituta.

Izložba ‘Amorella – ploveći grad’, čija je kustosica Jasminka Babić, moći će se posjetiti do 15. siječnja 2020. godine, uz nekoliko popratnih događaja. U petak, 22. studenog bit će predstavljena istoimena knjiga s fotografijama Duške Boban i istraživanjem Nikole Bajte, a u subotu, 23. studenog, u 12 sati, organizirano vodstvo po Brodarskom institutu. Za trajanja izložbe bit će prikazani dokumentarni film Lordana Zafranovića ‘Amorella – put u budućnost’ iz 1988. godine i TV reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana ‘S Amorellom preko Baltika’ iz 1991. godine. Izložba je već izazvala veliki interes u Splitu, gdje je u travnju ove godine originalno postavljena u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra. U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla izložba je dopunjena s novim radovima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više