Novosti

Društvo

Jakšić miče "U" ploču

Ploča će biti riješena i maknuta. Ovakva kakva je nema puno smisla. Uskoro kreće rekonstrukcija kampusa i studentskog doma, kazao nam je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić

Large koprivnica

Spomen-ploča u Koprivnici s jasno istaknutim ustaškim simbolom

Spomenik poginulim domobranima Koturaške bojne iz Drugog svjetskog rata u Koprivnici, s jasno istaknutim ustaškim simbolom, konačno će biti maknut. Tako nam je barem obećao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić iz SDP-a. Kada će se to dogoditi, nije precizirao, ali vjerojatno u sklopu predstojeće rekonstrukcije studentskog kampusa.

Spomenik petorici domobrana u krugu vojarne podignuli su 1997. godine članovi udruženja Hrvatski domobran iz Koprivnice, uz podršku Hrvatske vojske i HSLS-ovog gradonačelnika Mladena Godeka. Nakon što je MORH 2010. predao na korištenje prostore kasarne Gradu, podignut je studentski kampus Sveučilišta Sjever, dječji vrtić i slični objekti, tako da djeca i studenti svakodnevno prolaze pored ploče na kojoj je stilizirano ušato slovo U. Upravo nas je jedna studentica i podsjetila na to ustaško obilježje.

Premda su Novosti u više navrata upozoravale na ovaj problem, gradskim vlastima takva spomen-ploča nije smetala. Gradonačelnik Jakšić čak nam je rekao da ne zna točno gdje je postavljena i da iz priča zna da postoji. Također je rekao da se 10. travnja, dan osnivanja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, u Koprivnici ne proslavlja, za razliku od nekih drugih gradova, poput Splita, gdje je na vlasti HDZ, koji je pak na nacionalnoj razini u koaliciji sa SDSS-om.

- Ploča će biti riješena i maknuta. Ovakva kakva je nema puno smisla. Uskoro kreće rekonstrukcija kampusa i studentskog doma - kazao nam je Jakšić.

Naglasio je da Grad izdašno ulaže u obnovu pravoslavnog i židovskog groblja, da financira lokalne manjinske udruge te da je jedan od važnih ciljeva gradskih vlasti pretvaranje prostora logora Danica, prvog osnovanog u NDH, u memorijalni centar. Danica se, nije nevažno spomenuti, također nalazi u blizini mjesta gdje je postavljena ploča.

Inače, Koturaška bojna iz Koprivnice bila je dio oružanih snaga NDH i zajedno s ustaškom vojskom sudjelovala u borbama protiv partizana i ratnim zločinima u Podravini i Prigorju. Na ploči je posveta poginulim domobranima u borbi protiv partizana na Kalniku 25. travnja 1942. godine, kada su stradali brojni pripadnici Kalničkog partizanskog odreda na čelu sa zapovjednikom Božom Lajnerom. Novosti su pisale i da je spomenik postavljen u vrijeme kada je član koprivničkog Gradskog vijeća bio i Dražen Keleminec, ultradesničar iz Koprivnice poznat po brojnim ispadima protiv ovog tjednika i Srpskog narodnog vijeća.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više