Novosti

Politika

Jane Fonda podržala Radu Borić i lijevo-zelenu koaliciju okupljenu oko platforme Možemo!

Slavna američka glumica i aktivistkinja pozvala je građane Hrvatske da svoj glas daju Radi Borić i lijevo-zelenoj koaliciji: "Hrvatska po prvi put u povijesti može u parlamentu imati zeleno-lijevu koaliciju, ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava. Žene, manjine, LGBTQ osobe, migrantske zajednice - svi bi bili zastupljeni", poručuje Fonda

Nwaynw1grs1folznb0x3dneojo8

Američka glumica i aktivistkinja Jane Fonda podržala je lijevo-zelenu koaliciju i njihovu kandidatkinju na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, feministicu Radu Borić. Fonda je iz svog doma u Atlanti poslala video poruku u kojoj hrvatskim glasačima savjetuje da glasaju za platformu Možemo!.

"Hrvatska po prvi put u povijesti može u parlamentu imati zeleno-lijevu koaliciju, ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava. Žene, manjine, LGBTQ osobe, migrantske zajednice - svi bi bili zastupljeni. Prvi put Hrvatska može glasati za feministkinje’, poručuje Fonda.

Na kraju svog obraćanja građanima i građankama Hrvatske je poručila: ‘Naprijed Rado! Volim Radu! Glasajte za listu broj 3! Možemo!’. Njeno obraćanje možete pogledati ovdje.

Ovo nije prvi put da poznata glumica podržava progresivne pokrete. U SAD-u je prošle organizirala prosvjede pod nazivom "Fire Drill Fridays" inspirirane štrajkovima švedske aktivistkinje Grete Thunberg. Prilikom jednog do njih završila je i u zatvoru, gdje je proslavila 82. rođendan. Sa zatvorskom ćelijom upoznala se i 1970. godine tijekom prosvjeda za prava Afroamerikanaca, a zbog suradnje s Crnim panterama nadgledao ju je i FBI. Javno je osuđivala zločine koje su američke trupe počinile u Vijetnamu, zbog čega je dobila i nadimak ‘Hanoi Jane’. Fonda je ukazivala i na potrebu suzbijanja nasilja nad ženama. U biografskom dokumentarcu Jane Fonda u pet činova izjavila je kako bi voljela da je se pamti ne samo po filmskoj karijeri, već i po aktivizmu.

Inače, ovo je druga američka zvijezda koja je podržala ovu novu političku opciju na hrvatskoj sceni. Uoči izbora za Europski parlament 2019. godine opciji Možemo podršku je dala i Pamela Anderson.

"Možemo! je hrvatska riječ puna nade", napisala je Anderson na svom Twitteru dajući tako podršku platformi Možemo te je tom prilikom dala i intervju za Novosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više