>

novosti logo

Jasenovac Airlines

Goran Hutinec, docent na Odsjeku za suvremenu povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, u arhivi u škotskom Edinburghu otkrio je fotografije američkih pilota iz siječnja 1945. godine koje dokazuju postojanje masovnih grobnica kraj koncentracionog logora Jasenovac. Te su grobnice ustaše pred kraja rata prekopali kako bi sakrili zločine počinjenje na stratištu. Fotografije je u novom broju objavio tjednik Nacional. Riječ je, ističu, o prvim dosad otkrivenim zračnim snimkama logorskog prostora na kojima se jasno vidi da su na Gradini, na bosanskoj strani jasenovačkog kompleksa, bile masovne grobnice.

Fotografije su snimljene iz aviona Sredozemne savezničke eskadrile za zračno izviđanje koja je snimala prugu i kolodvor kraj Novske te most preko Save kraj Jasenovca, tako da je logor vjerojatno snimljen slučajno. Hutinec je za postojanje fotografija doznao slučajno, baveći se temom ilegalne gradnje u međuratnom Zagrebu, a ključne su za današnje povjesničare, posebno zbog toga što je nekadašnji logor u cijelosti nestao, baš kao i prekopane masovne grobnice.

- Fotografija je ključna za opovrgavanje tvrdnji revizionista da se masovni zločini u Jasenovcu nisu događali prije svibnja 1945. godine - kaže Hutinec za Novosti.

Ističe da se uvećanjem slike jasno raspoznaju nizovi grobnica na Gradini i u Uštici, mjestima gdje su poratna sondiranja potvrdila tragove ljudskih posmrtnih ostataka.

- Osim toga, fotografija će poslužiti i za ispravljanje pogrešaka u topografiji samog logora, koje su nastale zbog nepreciznog nacrta izrađenog nakon rata. Čak i enciklopedija koncentracijskih logora i geta u Drugom svjetskom ratu, nedavno objavljena u Washingtonu, koristi stari, netočni nacrt. Fotografija će poslužiti i međunarodnoj skupini stručnjaka koji, u suradnji s djelatnicima JUSP-a Jasenovac, upravo rade na trodimenzionalnom mapiranju logora, što će se u budućnosti koristiti kao pomagalo pri vođenju posjetitelja kroz spomen područje - zaključuje Hutinec.

1/1