>

novosti logo

Piše R. I.

Jasenovac na Trgu žrtava fašizma

U petak, 22. travnja, s početkom u 17 sati Antifašistička liga RH u centru Zagreba organizira skup u znak sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima

Antifašistička liga Republike Hrvatske pridružiti će se komemoraciji jasenovačkih žrtava koju organizira Koordinacija židovskih općina u petak, 15. travnja 2016., u 11 sati, u Spomen području Jasenovac, kao i komemoraciji 24. travnja 2016. u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća. No, u znak sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima i zabrinutosti zbog aktualnog revizionizma kojeg tolerira i podupire aktualna hrvatska vlast, Liga će u petak, 22. travnja, s početkom u 17 sati, na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma organizirati i svoj skup.

‘Neposredni povod skupu je bojkot službene državne komemoracije od strane Koordinacije židovskih općina i SNV- a. Te organizacije predstavljaju potomke ljudi koji su bili žrtve Jasenovca i ostalih logora ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata samo zato što su bili Židovi ili Srbi. Nazivanje tog bojkota politikanstvom i politizacijom žrtava ne samo da je neistinito, ono je krajnje licemjerno i neodgovorno. Te organizacije nemaju nikakvu korist od koraka na koji su se odlučile i to pod velikim pritiskom takoreći svakodnevne relativizacije zločinačkog karaktera ustaštva, slobodnog veličanja tog režima i, najblaže rečeno, nereagiranja sadašnje Vlade na te pojave. A političare na vodećim pozicijama vlasti u Hrvatskoj danas, upozoravamo da je najbesramnija politizacija žrtava Jasenovca upravo prešućivanje političkog konteksta koji je do tih žrtava doveo. Jer žrtve Jasenovca i ostalih ustaških logora nisu žrtve tsunamija ili potresa, pa ni osvete. One su žrtve politike i ideja koje su vladale u NDH, a čiji otvoreni apologeti sjede u današnjoj Vladi RH’, navodi su u pozivu na skup kojeg potpisuje Zoran Pusić, predsjednik Lige.

1/1