Novosti

Društvo

Javio se vlasnik ustaškog pozdrava

Dr. sc. Tomislav Dragun tvrdi da je 7. svibnja ove godine izraz "Za Dom Spremni" postao njegovo vlasništvo. Novostima je poslao račun od 100.000 kuna za štetu počinjenu citiranjem ustaškog pozdrava bez njegovog odobrenja

Large tomislav dragun

Tomislav Dragun na Općinskom kaznenom sudu 2009. (foto Marko Lukunić/Pixsell)

Nisu HOS-ovske udruge jedine koje su registrirale ustaški pozdrav u svojim grbovima. Redakciji Novosti početkom tjedna dopisom se javio dr. sc. Tomislav Dragun, predstavivši se kao opunomoćenik Hrvatskog uljudbenog pokreta koji je, kako tvrdi, od 7. svibnja 2020. vlasnik izraza "Za Dom Spremni". Dragun je ustanovio da su Novosti na svojem portalu 18. studenoga objavile članak pod naslovom "Ustaški pozdrav iz Nuštra", u kojem su bez njegova dopuštenja citirale izraz "Za Dom Spremni" te mu tako nanijele poslovnu, publicističku i domoljubnu štetu. Poslao nam je stoga "račun za počinjenu štetu" po kojem financijska naknada za takav postupak iznosi 100.000 kuna. Napomenuo je da će, ukoliko u roku od 30 dana ne uplatimo taj iznos na njegov tekući račun kod Privredne banke Zagreb, podnijeti tužbu Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Dragun je u dopisu priložio tekst u kojem su Novosti izvijestile o ustaškom pozdravu postavljenom na jednoj kući u Nuštru te izjavu Hrvatskog uljudbenog pokreta od 7. svibnja ove godine kojom se ta udruga proglašava vlasnikom izraza "Za Dom Spremni". Uz pozivanje na odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u "Izjavi o nalazu stvari bez vlasnika" stoji da je Hrvatski uljudbeni pokret "pošteni nalaznik trorječnog izraza koji glasi: 'Za Dom Spremni', a koji – po našoj utemeljenoj spoznaji – 'nitko nema u faktičnoj vlasti', odnosno 'na kojem nije moguće održati dosadašnje vlasništvo'". Navodi se da Hrvatski uljudbeni pokret preuzima taj izraz u svoje vlasništvo te ga proglašava svojim uredovnim trgovačkim žigom, odnosno brendom, za čije jednokratno korištenje razumna financijska naknada iznosi 1000 kuna, a u slučaju potraživanja naknade za štetu 100.000 kuna.

Bizarni račun za neovlaštenu upotrebu ustaškog pozdrava

Za razliku od Novosti, oni koji su takav natpis postavili na kući u Nuštru, kao i svi ostali poklonici i redovni korisnici ustaškog pozdrava, ne moraju strahovati od Dragunovih računa i tužbi. Posebna odredba njegove izjave glasi: "Tradicijskim korisnicima trorječnog izraza 'Za Dom Spremni' dopustit će se njegovo korištenje bez naknade".

Doktor ekonomije Tomislav Dragun, rođen 1938., čovjek je osebujne biografije koji je svojevremeno bio i jedan od najbližih suradnika privatizacijskog tajkuna Miroslava Kutle, a onda i osumnjičenik i svjedok u postupcima koji su protiv Kutle vođeni. Posljednjih godina Dragun se bavi bizarnim tužbama protiv različitih fizičkih i pravnih osoba, pa su Novosti ovog ljeta izvijestile i o tužbi koju je podnio protiv Saveza antifašista, SDP-a, predsjednika Republike, Sabora i Vlade kao slijednika AVNOJ-a i ZAVNOH-a, tražeći da mu otkriju počivalište osuđenog ustaškog ministra Andrije Artukovića. Bizarnija od tužbe je činjenica da ju je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Marko Rus poslao tuženima na očitovanje. Tim više što ju je Dragun također podnio u ime Hrvatskog uljudbenog pokreta, udruge koja ne postoji već pet godina.

Kako stoji u internetskom Registru udruga pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, Dragunov Hrvatski uljudbeni pokret službeno je ugašen 5. studenoga 2015. godine, a razlog prestanka djelovanja bilo je pokretanje stečajnog postupka. No na hrvatskoj ekstremnoj desnici ni inače ne manjka svakovrsnih apsurda.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više