>

novosti logo

Piše Novosti

Jeckov: Priznavanje inostranih diploma provodit će se kao i do sad

Nakon medijskih napisa da diplome iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti priznate u Hrvatskoj, potpredsjednica Kluba zastupnika SDSS-a Dragana Jeckov u četvrtak je u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje održala sastanak sa zamjenicom predsjednice toga tijela, Vesnom Dodiković-Jurković, i njenim suradnicima.

- Ključni stav je da nadležna Agencija nije donela nikakvu odluku o nepriznavanju diploma iz Srbije i Bosne i Hercegovine - rekla je Jeckov nakon sastanka.

Rečeno je da Agencija surađuje s Komisijom za akreditaciju i ocenu kvaliteta iz Srbije i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta iz BIH u cilju uređenja sistema i očuvanja kvaliteta studijskih programa kojim će se garantirati kompetentnost i osposobljenost za tržište rada i daljnje obrazovanje, objasnila je Jeckov.

- Na osnovu navedenog predlažemo da zainteresovani kontaktiraju Agenciju i provere akreditaciju visokoškolske ustanove koju planiraju upisati, što je i do sada trebala biti praksa - napomenula je zastupnica SDSS-a

1/1