Novosti

Politika

Jedanaest dana filmskog fantastičnog Zagreba

Na ljetnoj pozornici Tuškanac otvoren je ‘Fantastic Zagreb film festival’, najveći festival fantastike i žanrovskog filma u regiji. Sve do 9. jula, publika će imati prilike pogledati 23 filma, od kojih neke i na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad

Nfnwji11zva841maug3zbt4o5bk

Fantastic Zagreb film festival - do 9. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu

Na ljetnoj pozornici Tuškanac 29. juna otvoren je ‘Fantastic Zagreb film festival’, najveći festival fantastike i žanrovskog filma u regiji. Tokom trajanja ovog sedmog izdanja Festivala, sve do 9. jula, publika će imati prilike vidjeti 23 filma.

Kako nam je za ‘Novosti’ rekla direktorica festivala Mia Pećina, ovogodišnji program odlično je ispao s obzirom na mali budžet.

- Nikad ne znamo koje ćemo filmove uspjeti osigurati, jer smo manji festival i ne raspolažemo s budžetom kakav imaju oni veliki poput Zagreb i Pula film festivala, pa se borimo da nam netko ne bi ‘ukrao’ filmove. Usprkos svemu, uspjeli smo osigurati željene naslove - rekla je Mia Pećina.

Između ostalih, na ovogodišnjem repertoaru su filmovi ‘Conan’, ‘Robocop’, ‘Kad jaganjci utihnu’ kao in memoriam Jonathan Demmeu, a završne večeri Festivala prikazan će biti ‘Metropolis’, Fritza Langa.

- Kao i lani, očekujemo veliku posjećenost, od osam do deset tisuća gledatelja, a nadamo se i lijepom vremenu. No ako i ne bude takvo, nadamo se da će nam obližnje kino Tuškanac izići u susret, pa će u slučaju pljuskova projekcije biti održane tamo - rekla je Ana.

Napomenula da u suradnji s festivalom u Motovunu, u petak, 7. jula, na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad održana će biti projekcija španjolskog hita ‘Bar’, Alexa de la Iglesije, a večer kasnije i kultnog SF klasika ‘Stvor’ Johna Carpentera, što je izuzetna prilika za posjet, jer najesen kreće trogodišnja obnova tog lokaliteta.

Stjepan Hundi, suosnivač i selektor ‘Fantastic Zagreb film festivala’ za ‘Novosti’ je izjavio da je festival prepoznat među publikom i postao uspješan bez obzira što je u ljetnom periodu Zagreb prepun događanja, ali i sami su se potrudili za posebnu atomosferu.

- Za potrebe Festivala inicirali smo obnovu zapuštene ljetne pozornice na Tuškancu kao veoma atraktivne lokacije. Htjeli smo Zagrebu ponuditi prvi festival na otvorenom - rekao je Stjepan i dodao da su uspjeli da se na Festivalu prikazuju filmovi nezavisne produkcije, evropski i azijski. No Festival je otvoren holivudskim hitom ‘Baby Driver’.

Od regionalnih filmova bit će prikazan srpski film ‘Inkarnacija’ Filipa Kovačevića, koji je ove godine prikazan na Danima srpskog filma u Zagrebu. Među ostalim naslovima, izdvaja se francuski svjetski festivalski hit ‘Sirovo’, SF drama ‘Projekt Lazarus’, ruski film ‘Sila privlačnosti’, te dva dokumentarna filma ‘Život kao umjetnost’, Davida Lyncha, i ‘78/52’, Alexandrea O. Philippea, koji daje ‘pogled iznutra’ na legendarnu tuš-scenu iz Hitchcockova ‘Psiha’. U jedanaest festivalskih dana prikazan će biti niz premijernih filmova različitih žanrova, među ostalim, ‘Orient Exspress’, ‘Panorama’, ‘Ponoćno ludilo’, ‘Americana, ‘Sretan rođendan’ i ‘Nordijski fokus’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više