Novosti

Kronika

Jedinstveni Spomen

Spomen Svetih 318 Otaca Prvog vaseljenskog sabora važan je datum u historiji kršćanske crkve u svijetu koji se jedinstveno proslavlja u eparhiji Pakračko-slavonskoj, rekao je episkop pakračko-slavonski Jovan

Large 7

Program pododbora "Prosvjete" iz Daruvara i Garešnice

U daruvarskoj pravoslavnoj crkvi Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 13. juna održana je liturgija koju je služio episkop pakračko-slavonski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije. Spomen Svetih 318 Otaca Prvog vaseljenskog sabora vrši se u nedjelju pred Duhove (Pedesetnicu) ili u sedmu nedjelju po Vaskrsu. To se odnosi na 325. godinu kad je u Nikeji u Maloj Aziji, na prvom Vaseljenskom saboru, 318 sveštenika odbacilo heretičko učenje Arija i zauzelo jasne stavove o jedinstvenoj Svetoj Trojici – Ocu, Sinu i Svetom Duhu.

U obraćanju prisutnim vjernicima episkop Jovan govorio je o ovom događaju, naglasivši da se ovaj važan datum u historiji kršćanske crkve u svijetu jedinstveno proslavlja upravo u eparhiji Pakračko-slavonskoj i da je to datum eparhijske slave crkve u Daruvaru. Liturgiju su upotpunile monahinje iz manastira Pakra i Jasenovac, a u crkvenom dvorištu izveden je prigodan program članova pododbora "Prosvjete" iz Daruvara i Garešnice.

Događaju su prisustvovali dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova srpske zajednice Saša Lukić, zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, kao i predsjednik županijskog VSNM-a Darko Karanović. U Šokačkoj kući u baranjskom Topolju predstavljeni su slikarski radovi Tomislava Livaje i Milana Dvornića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više