Novosti

Kultura

Jeton Neziraj: Prištini treba teatar

Nedostatak prostora za kulturu ostaje ogroman problem, posebno u Prištini. Institucije ne pokazuju sposobnost, ali ni interes da riješe problem, pa tako danas imamo grad u Evropi koji ima najmanje prostora za umjetnike, kaže direktor prištinske Qendra Multimedije

03lkivljnouu0zgklu2p1tmmg4y

Jeton Neziraj (foto Muzej Jugoslavije)

U godini kad Polip festival slavi 10. rođendan, što je samo jedan dio programa koji Qendra Multimedija organizira, ostali ste bez prostora?

Prostor koji je koristila Qendra Multimedia privatno je vlasništvo. Vlasnik je prošle godine odlučio da ga proda i sada je to i učinio. Bilo nam je jasno da ćemo se suočiti sa ovim problemom, pa smo već neko vrijeme u potrazi za alternativnim prostorom. Čak smo potpisali memorandum o razumijevanju sa Gradom Prištinom kako bi se uselili u prostoru u dijelu znanom kao Kacallaret, ali on nikad nije zaživio u praksi.

Hoćete li uspjeti pronaći novi prostor?

Gubitak prostora nas je limitirao, ali naše aktivnosti ne održavamo samo u Prištini, već i u drugim kosovskim gradovima te u regiji. Nastavit ćemo sa našim aktivnostima, ali u novim okolnostima. Do sada smo surađivali sa ODA teatrom u Prištini i sa gradskim teatrima u Gnjilanu i Uroševcu (Ferizaj). Naše kolege iz ODA teatra su pokazali volju i želju da surađujemo i sretan sam što mogu potvrditi da će njihov prostor biti naš novi dom. ODA je, inače, u velikoj financijskoj krizi zbog visoke rente i sad će naša nova bitka biti usmjerena ka tome da uvjerimo gradske vlasti i Ministarstvo kulture da preuzmu plaćanje. Nastavit ćemo da se borimo za nove prostore kulture koji su potrebni Prištini.

Koliko su javni prostori danas uopće dostupni građanima Prištine?

Financijska podrška Grada, ali i Ministarstva kulture je oduvijek bila simbolična. Također, način na koji se i takva podrška distribuira je kompromitirajući i nije baš najtransparentniji. Neću reći ništa novo ako kažem da uglavnom podržavaju tzv. patriotsku kulturu. Dakle, čitav proces je poprilično koruptivan. Desi se da pojedinci, često anonimni, dobiju veće sume novca nego organizacije koje iznesu veliki broj kulturnih aktivnosti tokom čitave godine. Nedostatak prostora za kulturu ostaje ogroman problem, posebno u Prištini. Institucije ne pokazuju sposobnost, ali ni interes da riješe problem, pa tako danas imamo grad u Evropi koji ima najmanje prostora za umjetnike. I to je tužno. Štoviše, Priština je jedini glavni grad u Evropi koji nema sopstveni, gradski teatar. Zato je važno da sačuvamo ODA-u koja je nezavisna.

Može li to ugroziti održavanje jubilarnog Polip festivala?

Ne može. Polip je začet u kafićima i, ako zatreba, lako ga možemo tamo vratiti. Prava prijetnja je epidemija koronavirusa. Polip je prvobitno bio planiran za svibanj, ali smo ga uslijed novih okolnosti odložili za jesen. Festival će se održati od 11. do 14. rujna, ali u drugačijim uslovima i novoj, hibridnoj formi. Naravno, cijelo vrijeme ćemo pratiti kako će se razvijati epidemiološka situacija

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više