>

novosti logo

Jevtić: Mir i stabilnost naši su prioriteti

Danas u posjeti Zagrebu boravi Dalibor Jevtić, potpredsjednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci. Tom prilikom sastao se s predstavnicima srpskih organizacija na čelu s Miloradom Pupovcem, saborskim zastupnikom i predsjednikom SNV-a i SDSS-a.

- Više sam nego zadovoljan sastankom i onim šta je rečeno o nastavku intenzivne saradnje - rekao je Jevtić za Novosti.

- Ideja o ozvaničavanju partnerstva između predstavnika Srba u Hrvatskoj i na Kosovu znači mnogo, ne samo meni lično, nego i kolegama kad im nakon povratka prenesem šta smo razgovarali. Procesi koji se dešavaju i iskustva koja srpski narod nosi, sve ono što nam može pomoći, bit će itekako značajno u onom što možete nazvati konačnim rešenjem odnosa Srba i Albanaca, ne samo na Kosovu, nego i na Balkanu. Posebno treba uzeti u obzir način kako će se formirati Zajednica srpskih opština, i u tom smislu moram da istaknem podršku predstavnika Srba u Hrvatskoj - dodao je Jevtić.

Jevtić se uoči sastanka osvrnuo na aktualne događaje na Kosovu. Kazao je da je prije svega potrebno vratiti narušeno povjerenje.

- Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu, a to su mir i stabilnost. Na prostoru Zapadnog Balkana mir treba biti interes svakog ko se bavi politikom. Na zajedničkoj sednici opština sa srpskom većinom rekli smo da ako se do 20. aprila, kad se navršava pet godina potpisivanja Briselskog sporazuma, kojima je dogovorena Zajednica srpskih opština kao garant tog sporazuma, ne krene u formiranje tog tela kako je to i predviđeno, onda ćemo krenuti sami. Tog dana imaćemo zajedničku sednicu svih opština i doneti zaključke o narednim potezima. Najprimerenija reakcija vlasti bila bi da provedu šta su potpisali. To za nas nije političko, nego životno pitanje i tako mora biti tretirano - naglasio je Jevtić.

Dodao je da predstavnike Srba interesira poboljšanje uslova života svih građana na Kosovu.

- Ne samo Srba, jer u pomenutim opštinama žive i Albanci, dakle bolji život za sve građane koji moramo da gradimo kroz saradnju i zajednički. Ako moj komšija ne živi dobro, dobro neću živeti ni ja - rekao je on.

Uz Pupovca, na sastanku su bili saborski zastupnici Boris Milošević i Dragana Jeckov, predsjednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, rukovodstvo ‘Prosvjete’ na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, predsjednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić, predsjednik savjeta Političke akademije SNV-a Dejan Jović i voditelj Akademije Branko Jurišić. Tokom boravka u Zagrebu Jevtić će se sastati i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

1/1