Novosti

Filmska kritika

Johanna se vraća kući

Paul Greengrass, "Novosti iz velikog svijeta" (2020.): Korektno režiranom scenariju evidentno nedostaje ono famozno "nešto više"

Large filmska

Engleski režiser i scenarist Paul Greengrass općepoznato je ime postao serijalom o Jasonu Bourneu, kojim je inovativno povezao jamesbondovsku akcijsko-špijunsku artificijelnost s realističko-dokumentarističkim stilom (tzv. prljava fotografija, kamera iz ruke, ali i Matt Damon kao nositelj naslovne uloge koji puno više vuče na "običnog čovjeka" nego stiliziranog heroja). Doduše, taj je koncept Greengrass naslijedio od začetnika serijala Douga Limana, no dao mu je definitivni pečat i podignuo ga na viši kvalitativni nivo. U ostatku njegova opusa snažno su odjeknula još dva filma – dokumentaristički oblikovan "Let 93" o pobuni putnika u avionu koji su oteli islamistički teroristi s namjerom da se njima zalete u Bijelu kuću, te precijenjeni "Kapetan Phillips", također zasnovan na istinitim događajima, o naslovnom protagonistu čiji brod otmu somalijski gusari. Greengrass je režiser koji, dakle, preferira dokumentaristički stil, ali uz dodatak visokog energetskog punjenja, pa je pomalo čudno da upravo on potpisuje vestern "Novosti iz velikog svijeta", epski razvodnjeno ostvarenje s vrlo malo energičnog dinamizma karakterističnog za njegove filmove.

"Novosti iz velikog svijeta" adaptacija je istoimenog romana Paulette Jiles iz 2016., koju uz Greengrassa scenaristički potpisuje australski književnik Luke Davies. Radnja se zbiva 1870. u sjevernom Teksasu, pet godina nakon završetka građanskog rata, a u njenom su središtu bivši južnjački kapetan Jefferson Kyle Kidd, čovjek u godinama koji zarađuje putujući od mjesta do mjesta da bi ljudima čitao novinske vijesti izvan dosega tradicionalne usmene predaje, i desetogodišnja djevojčica njemačkog porijekla Johanna, odrasla s Indijancima Kajovama koji su je prije šest godina oteli iz njezine obitelji ubivši joj roditelje. Američka vojska ubila joj je pak novu indijansku obitelj u koju se posve adaptirala (govori samo jezikom Kajova uz pokoju zapamćenu riječ njemačkog, dok engleski ne razumije), a igrom slučaja zadaća da je vrati njezinoj izvornoj familiji (prvim rođacima ubijenih roditelja) pripadne kapetanu Kiddu.

Kao i mnogi vesterni, "Novosti iz velikog svijeta" film su putovanja – dvoje protagonista putuju kolima kroz prostranu i uglavnom pustu prirodu, od jednog do drugog mjestašca, a na tom putovanju na njih vrebaju stanovite (pogibeljne) opasnosti. Ritam filma je spor, a naglasak bi trebao biti na odnosu središnjih likova i atmosferi. Dakle na onome čemu Paul Greengrass baš i nije vičan. I to je glavni problem filma – dojam je da je ponajprije riječ o (vrlo) korektno režiranom scenariju kojem evidentno nedostaje ono famozno "nešto više", što možda nije lako definirati, ali se odlično osjeti. Tom Hanks i 12-godišnja Helena Zengel, mlada glumica s već nizom uloga u matičnoj njemačkoj kinematografiji i na televiziji, svoje su nastupe odradili dobro; kod Hanksa se zamjećuje da rutinski nastup nadograđuje s ponešto entuzijazma, tj. da je bio do neke mjere inspiriran, dok je Zengel, koja glumi gotovo isključivo licem i tijelom, s vrlo malo verbalizacija, vrlo dojmljiva i može joj se predvidjeti respektabilna međunarodna karijera. No solidna gluma i korektna režija, bez osjećaja za građenje atmosfere, kako u prirodi tako i u malim naseljima, bez naročite energije u scenama oružanih obračuna, s artificijelnim kompjuterskim efektima u dočaravanju oluje, scenarij s neuvjerljivo ekspresnim kapetanovim preobraćanjem ljudske mase iz poslušnika u buntovnike – sve to "Novosti iz velikog svijeta" čini tek "okej" filmom. Najbolji njegov prizor izravni je citat kućnim vratima uokvirena slavnog kadra iz Fordovih "Tragača", klasika od kojeg Greengrassov uradak na neki način posuđuje temu. Kad već film nije bolji, lijepo je da barem priznaje svoje uzore.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više