>

novosti logo

Piše N.J.

Još jedna uspješna ‘Privrednikova’ aukcija umjetničkih slika

Na aukciji je prodano 13 slika nastalih na donatorskoj likovnoj koloniji u Čonolji pokraj Sombora koje su plaćene 10.000 kuna

Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ nastavlja s tradicijom dobrotvornih aukcija, s tim da je prihod od prodaje slika ili umjetničkih fotografija namijenjen stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Tako je na aukciji ‘Slikari dobrog srca’, upriličenoj 20. decembra u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu, ponuđeno 27 slika – akvarela, pastela i ulja na platnu, čiji su autori 17-oro etabliranih umjetnika srednje i starije generacije. Slike su nastale na donatorskoj likovnoj koloniji u Čonoplji kraj Sombora, u organizaciji KUD-a ‘Vuk Karadžić’, a selekciju je od ukupno 150 slika koje se nalaze u fundusu ‘Privrednika‘ obavila je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Nakon obraćanja predsjednika ‘Privrednika’ Nikole Lunića, prisutnima, koji su se okupili u velikom broju, obratila se Milka Bosnić, predsjednica KUD-a iz Čonoplje.

- U našem kraju žive pripadnici 25 manjina i svi se lijepo slažemo. Kad smo prije nekoliko godina bili gosti ‘Privrednikovog’ kongresa u povratku smo razmišljali kako da im pomognemo i zaključili da bismo to mogli učiniti putem slika. U Čonoplji žive brojni Kordunaši koji su se tu doselili prije 70 godina i još uvijek nisu zaboravili svoje korijene, a tu se održavaju i donatorske kolonije gdje se okupljaju slikari s velikim zadovoljstvom i radošću što mogu pomoći ‘Privredniku’ u misiji stipendiranja učenika. Mnogi su potomci kolonista doseljenih u Vojvodinu s prostora Like, Korduna, Banije i drugih krajeva. Osim toga, mnogi od naših predaka bili su nekad stipendisti ‘Privrednika’ - od moja dva strica do očeva, stričeva i ujaka nekih od slikara čija su djela izložena - rekla je Milka Bosnić.

Prije nego što je govorila o svakoj slici posebno, Sonja Švec Španjol naglasila je da se radi o djelima naslikanim različitim tehnikama i temama - od pejsaža i veduta do apstrakcija, koje se mogu kupiti po povoljnim cijenama i tako pomoći mladim ljudima.

Sama aukcija bila je vrlo zanimljiva; za neke od slika ‘palo’ je i licitiranje, a ukupno je prodano 13 slika za oko 10.000 kuna, 12 na samoj aukciji i jedna odmah nakon nje. – Slike su izložene još nekoliko dana i može ih se kupiti - rekao nam je Lunić, izrazivši zadovoljstvo aukcijom.

Nevladini aktivist Ivan Zidarević bio je jedan od najaktivnijih kupaca. - Pre svega slike su jako lepe, a sama aukcija ima humanitarni karakter. Bio sam nedavno na kongresu ‘Privrednika’ i kad sam video sve te mlade ljude, prepoznao sam i sebe u njima. I meni je nekad trebala pomoć. ali je nisam dobio. Zato je ovo savršena prilika da dobijem slike, odnesem ih kući i kažem gde sam ih kupio. a u isto vreme pomognem nekom - rekao je Zidarević za Novosti.

Prihod s aukcije ulazi u Fond ‘Vladimir Matijević’ iz kojeg se ove školske, odnosno akademske, godine stipendira ukupno 54 učenika i studenta uz dvoje studenata koji se financiraju preko Fonda ‘Ivan Matijević’.

1/3