Novosti

Politika

Još smo na margini

Važno je potaknuti Grad da vodi aktivnu socijalnu politiku jer su pripadnici manjina često marginalizirani, kaže kandidat na dopunskim izborima za Skupštinu Grada Zagreba Nikola Vukobratović

Large nikola vukobratovi%c4%87 petar glebov

Govor mržnje je normaliziran - Nikola Vukobratović (foto Petar Glebov/PIXSELL)

Prvi dopunski izbori za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, na kojima će se birati 48. zastupnik, predstavnik srpske nacionalne manjine, održat će se u nedjelju 3. oktobra. Srbi će predstavnika dobiti temeljem udjela u ukupnom gradskom stanovništvu u kojem čine 2,22 posto stanovništva.

- Budući da liste koje su se za Skupštinu kandidirale u maju, nisu na prolaznim mjestima istaknule pripadnike srpske nacionalne manjine, ovo je mehanizam kompenzacije - kaže Nikola Vukobratović, kandidat SDSS-a za dopunske izbore, inače povjesničar iz Arhiva Srba. Objašnjava da manjinski zastupnik u zagrebačkoj skupštini ima ista prava i obaveze kao ostali zastupnici, ali će njegov primarni zadatak biti bavljenje pravima nacionalnih manjina. Smatra da je najbitnije poboljšati vidljivost manjinskih zajednica, razvijati i održavati multikulturalnost.

- Još uvijek imamo problem da ravnopravno participiramo u javnom prostoru. Mi kao zajednica imamo mnogo toga što je važno, kao što je pitanje manjinskog obrazovanja. Tu postoji puno više zakonskih i drugih mogućnosti nego što ih koristimo. Imamo problem normalizacije mržnje, bilo da se radi o gradskim fasadama ili drugom tipu izražavanja animoziteta prema drugima. Tome se moramo suprotstaviti i potaknuti Grad da razvije aktivnu politiku suprotstavljanja tim pojavama. Nije dovoljno samo pasivno osuditi govor mržnje, već u narednom mandatu razviti detaljne programe za promjenu te atmosferu u gradu. Mi nismo jedina nacionalna manjina, ovaj grad je puno multikulturalniji nego što to javna politika ilustrira - navodi Vukobratović.

Kad je riječ o gradskim vijećima nacionalnih manjina, Vukobratović govori da su ona važna kao posrednici u komunikaciji Grada s manjinskim zajednicama. Dodaje da vijeća nemaju osobito jak alat pritiska, više su savjetodavne prirode te svoju ulogu u Gradskoj skupštini vidi kao posredničku između Grada i vijeća. Vukobratović smatra da gradska vlast, uz sve svoje prednosti i dobre strane, dosad nije ponudila nikakvu politiku prema nacionalnim manjinama.

- Ne smijemo dopustiti da odnos prema manjinama bude lošiji nego prije. Za nas je važan i pozitivan odnos Grada prema demokratskim organizacijama, kao što je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Za sve manjine, ali i cjelokupno stanovništvo, važno je potaknuti Grad da vodi aktivnu socijalnu politiku jer su pripadnici manjina često marginalizirani - objašnjava kandidat SDSS-a. Osim toga, mišljenja je da su dopunski izbori za srpskog predstavnika odgovor na kampanju za lokalne izbore u maju i činjenicu do kolike je mjere govor mržnje prema Srbima bio normaliziran. Podsjetimo, pojedini istaknuti kandidati za gradonačelnika Zagreba, u čemu je svakako prednjačio Miroslav Škoro, optuživali su jedni druge da su Srbi ili da surađuju sa Srbima, kao da je u pitanju teško kazneno djelo.

Dopunski izbori se zbog neproporcionalne zastupljenosti određenih nacionalnih skupina moraju održati u više županija te gradskih i općinskih vijeća. Što se tiče predstavnika srpske nacionalne manjine, neupražnjena su 72 zastupnička mjesta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više