>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Igor Lasić

Jovan kao uvreda

Neki nikada neće izaći iz mentalnog sklopa devedesetih: Igor Štimac, nekadašnji stup obrane, svoj je najnoviji prodor u napad poduzeo u ‘Bujici’, TV emisiji Velimira Bujanca

Zaslužni domoljub Igor Štimac ponovno je prije nekoliko dana žestoko napao sve one koji mu u nogometnom klubu Hajduk i oko njega smetaju da sam dođe do izražaja. Ili bar da se afirmira drukčiji način upravljanja klubom, onako kako on misli da to treba biti. Štimac ne vjeruje u demokratski model odlučivanja, izruguje se udrugama Naš Hajduk i Društvo prijatelja Hajduka, njihovim vodstvima i nekim pripadnicima Nadzornog odbora kluba koji te udruge biraju.

Ali, što je zanimljivo, jer ono prvo to baš i nije jako, on im se ruga kao komunjarama i četnicima. I to čak i nekima koji su bili jedva punoljetni, ako su uopće bili, dok je Igor Štimac ponosno nosio petokraku na hajdučkim grudima i osvajao titule za mladu reprezentaciju Jugoslavije. Nije dakle prvom prilikom dosljedno emigrirao iz mrske tvorevine poput npr. jednog Ante Žanetića, također hajdukovca i jugoreprezentativca, ali i ozloglašenog – bar u ono doba – političkog bjegunca na zapad.

No da bi sve bilo još luđe, nekadašnji stup obrane Štimac svoj je najnoviji prodor u napad poduzeo u ‘Bujici’, TV emisiji Velimira Bujanca, odakle se usput naciljalo i slavnoga pokojnog vođu hajdukovih navijača Žana Ojdanića. Moglo se tako čuti da se Ojdanić ustvari zvao Jovan, što kod Bujanca ima sasvim nedvosmisleno značenje teške sramote – biti Srbin, pa ne može gore.

U međuvremenu su najavljene i određene tužbe s obje strane, da bi nam pažnju konačno privukla reakcija Našeg Hajduka. ‘Jadni i bijedni narkomani, nasilnici, svodnici, propali poduzetnici i kukavice večeras su se, uz uobičajenu dozu svojih laži i proljeva, dotaknuli i nekih velikih ljudi kojima u normalnoj državi ne bi mogli ni obrisati cipele. Obranit ćemo spomen na naše prijatelje, na svaki mogući način, to vam poručujemo. I, da, gori ste od najgorih četnika’, piše u proglasu vodstva udruge. U ovom trenutku pak Štimac i Bujanec vjerojatno mukotrpno razvrstavaju izrečene im kvalifikacije.

Militantnije krilo splitskog navijačkog naroda poslalo im je i javnu poruku da tamo dolje više nisu dobrodošli, mada neki od prozvanih to zapravo nisu već izvjesno vrijeme. Ipak, sam završetak proglasa Našeg Hajduka smatramo najefektnijim, što u ovako kreativnoj utakmici baš i nije lagan posao. To da wanna be ustaše mogu u Hrvatskoj ispasti gori od najgorih četnika, to je ishod koji nikako ne treba podcijeniti.

1/1