Novosti

Intervju

Jovan Vejnović: Titu ne mogu ništa

Predsjednik Saveza društava ‘Josip Broz Tito’: Ovo nije obračun desničara sa samim Titom, jer oni se s njime ne mogu obračunati, već ga mogu tek privremeno ukloniti. Kroz uništavanje njegovih simbola, ovo je napad na sve ono što je bilo dobro na ovim prostorima

Rl3rlqy6di8rgr6j2esik17iddg

Jovan Vejnović (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Kako komentirate izjavu Milana Bandića da će, kad formira većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ispuniti zahtjev Brune Esih da se ukloni ime Trga maršala Tita?

Ne znam što se to suštinski izmijenilo da je gradonačelnik Bandić promijenio svoje mišljenje oko Tita. Što li mu je to Tito u međuvremenu učinio, pa da je izgubio antifašistički stav koji je dosad zastupao? Očito je u pitanju jadna politička trgovina koja ide na savjest onima koji je izvode. Ovdje se radi o udaru na logiku, zdrav mozak i historijske činjenice. Zapravo, u ovom slučaju nije u pitanju samo Tito.

Što zapravo desnica time želi postići?

Ovo nije obračun desničara sa samim Titom, jer oni se s njime ne mogu obračunati, već ga mogu tek privremeno ukloniti. Kroz uništavanje njegovih simbola, ovo je napad na sve ono što je bilo dobro na ovim prostorima. Desničari žive u svom imaginarnom i opasnom svijetu te nas praktički žele isključiti iz prostora civiliziranih država. No pouzdajem se u vrijeme i demokratske snage, koje sigurno postoje u hrvatskom društvu, da će se jednom trgnuti i suprotstaviti im se.

Dokle mogu ići odricanje od antifašističkih vrijednosti i historijski revizionizam?

Radi se o osporavanju nečega što je na ovim prostorima bilo najsvjetlije i najdemokratskije, a to donosi odricanje od humanističkih vrijednosti te skretanje suprotno od građanskih, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti. No na djelu nije revizionizam. To je pogrešno tumačenje, jer revizionizam može biti pozitivan ako imate nove činjenice. Nema sumnje, ovdje se radi o krivotvorenju historijskih činjenica.

Što nam danas znači Tito?

Tito je simbol jednog vremena, jedne slavne antifašističke borbe koju su vodili narodi s ovih prostora, a po čemu smo bili cijenjeni i poznati u svijetu. Svaka razumna osoba koja živi u skladu s demokratskim i građanskim vrijednostima treba se ponositi Titom. Za razliku od Hrvatske, odakle ga žele protjerati i proglasiti zločincem, Tito i dalje živi drugdje u Evropi. I u dosadašnjim razvojima civilizacije bilo je privremenih posrtaja, ne samo ljudi nego i cijelih država, pa su se na kraju vratili u pravi, istinski demokratski tok. Zato vjerujem da će budućnost to još jednom dokazati.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više