Novosti

Kronika

Jubilej pakračke Prosvjete

Dvadeset godina kulturnog rada u zapadnoslavonskom gradu: Pododbor je osnovan 23. septembra 1995. godine u selu Šeovica nedaleko Pakraca

Mmm4xnbeh4nazzyryjfy0ayptya

U Pakracu je 5. decembra obilježeno dvadeset godina rada ‘Prosvjetinog’ pododbora Zapadna Slavonija Pakrac. Po riječima predsjednika pododbora Miroslava Grozdanića, koji je i na funkciji slavonsko-požeškog dožupana, u prvo vrijeme nakon osnivanja, Odbor se većim dijelom bavio aktivnostima s djecom školskog i predškolskog uzrasta kroz dramske i likovne radionice, foto-sekcije, mali folklor i pjevačku sekciju.

- Održavane su kulturne manifestacije, tribine i književne večeri i kontinuirano se odvijala suradnja sa redakcijom lista ‘Bijela pčela’, gdje su objavljivani mnogi dječji radovi. Krajem 90-ih uspješno je organizirana dodatna nastava za osnovnoškolce koja se provodila četiri godine, a njegovanje srpskog jezika i kulture obnovljeno je u školskoj 2010/11. do danas, rekao je Grozdanić.

Podsjetio je na znatan fond knjiga srpskih pisaca, ćiriličnog sadržaja s tematikom NOB-a od čega je dio poklonjen Eparhiji pakračko-slavonskoj.

- Nekoliko godina odvijala se zajednička suradnja s pododborom Daruvar na folklornim aktivnostima, a nabavljeno je i po 12 muških i ženskih narodnih nošnji izrađenih po uzorcima s ovog područja, kroz donaciju Ministarstva za dijasporu Srbije i generalnog konzulata Srbije iz Vukovara. Ove nošnje zajednički se koriste u pododborima Daruvar, Pakrac i Garešnica, rekao je Grozdanić i naglasio važnost pjevačke sekcije koja broji 20-ak članova i djeluje zadnjih nekoliko godina. Pododbor je osnovan 23. septembra 1995. godine u selu Šeovica nedaleko Pakraca, u prisustvu tadašnjeg predsjednika ‘Prosvjete’ Velimira Sekulića i generalnog sekretara Dušana Radakovića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više