Novosti

Kronika

Jubilej rasinjskog Crvenog križa

Tjedan Crvenog Križa u mjestu kraj Križevaca započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod nadgrobnog spomenika plemkinji Lily Inkey i njezinoj majci Ludmili, osnivačica koprivničkog Crvenog Križa

5ztq2lxa4shvwzjb4lbaeeuymh8

Na grobu barunice Inkey

U organizaciji Društva Crvenog Križa Grada Koprivnice i Društva Crvenog Križa Općine Rasinja, obilježen je tjedan Crvenog Križa u Rasinji. Značajan jubilej započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod nadgrobnog spomenika rasinjskoj plemkinji Lily Inkey i njezinoj majci Ludmili koja je bila osnivačica koprivničkog Crvenog Križa tokom Prvog svjetskog rata.

Ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman odali su počast barunicama za njihovu humanost. Zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili su i prostorije Općinskog društva Crvenog križa Rasinja, što ih članovi koriste za humanitarne aktivnosti, koje obuhvaćaju podjelu rabljene odjeće i obuće te održavanje zajedničkih sastanaka i Skupština Općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Razgovaralo se također o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju. Plemićka porodica Inkey poznata je po velikom dvorcu u Rasinji koji čeka kupca i vjerojatno bi se u budućnosti trebao koristiti u turističke svrhe. U spomenutom dvorcu 19. siječnja 1944. godine osnovan je i slavni Deseti zagrebački korpus NOVJ-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više