>

novosti logo

Kronika Kronika

Kada ravnopravni?

Obilježavanje Male Gospojine kao prilika za druženje u Pakracu: Proslava se potvrdila kao najveće tradicionalno okupljalište Srba iz Pakraca, ali i iz Zapadne Slavonije

Rođenje Presvete Bogorodice – Male Gospojine, centralno je godišnje događanje pakračkih Srba. Hramovna je to slava crkve na Gavrinici i krsna slava VSNM-a grada Pakraca, čiju je tradiciju saborovanja Vijeće obnovilo nakon rata. Ovogodišnja osma po redu proslava potvrdila je da je to najveće tradicionalno okupljalište Srba iz Pakraca, ali i iz Zapadne Slavonije, s bogatim kulturnim sadržajem.

Episkop pakračko – slavonski gospodin Jovan posvetio je slavski kolač, a svoje čestitke uputio je i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer koji je istaknuo važnost mira i ljubavi te promjene na bolje. Od posljednjih manjinskih izbora, Vijeće funkcionira u novom sazivu. Aktualni predsjednik Obrad Ivanović potvrdio je da će nastaviti raditi na promociji i njegovanju kulture, tradicije i običaja srpskog naroda pakračkog kraja. Prisjetio je da su vijeća kreatori lokalnih politika, bilo da se radi o komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te o drugim pitanjima od interesa za srpsku zajednicu.

- Iako znamo realnost i sve poteškoće u realizaciji naših prava, moramo biti ustrajni u traženju modela za punu ravnopravnosti i rješavanje nagomilanih problema. Upravo u tome vidim ulogu VSNM-a grada Pakraca u narednom razdoblju, instituciji slabo vidljivoj u zajednici koja mora postati institucionalna jedinica koja će poticati promociju i zaštitu prava Srba u Pakracu. Tek nakon što Vi građanske i građani primijetite promjene u lokalnoj zajednici koje se mogu pripisati zalaganju našeg Vijeća, prepoznat ćete ovu instituciju srpske manjinske samouprave kao vrijednu i važnu. Do tada predstoji nam puno rada, a bez vašeg uključivanja u rad Vijeća i srpskih udruga, teško da ćemo postići značajnije uspjehe – naglasio je Ivanović.

Kako u prošlosti, tako i danas postoje određeni problemi, no SNV grada Pakraca važan je faktor u gospodarsko, društvenom i kulturnom životu grada. Dokazuje to i zajednička inicijativa Grada Pakraca, manjinskih udruga i vijeća nacionalnih manjina u pogledu provedbe projekta EU i Vijeća Europe namijenjenog svim nacionalnim manjinama u Pakracu.

Suradnjom prema razvoju. Upravo je na ovaj način i sufinancirana proslava, a glavni koordinator je Vijeće Europe. Posebno je važno poticanje održavanja kulturnih dešavanja, dodatnog obrazovanja na srpskom jeziku i pismu, očuvanja tradicionalnih naziva ulica, prezentiranje srpske zajednice u medijima te sudjelovanje predstavnika srpske zajednice u poboljšanju životnih uvjeta u srpskim selima. No pred samim Vijećem još je mnogo izazova.

- Ne zavaravajmo se, pred nama su daljnja iskušenja i težnja za ostvarivanjem Ustavnim zakonom zagarantiranih prava, ali prije svega i nada za ekonomskim razvojem ovog kraja koji će neupitno unaprijediti društvenu klimu kao osnovu za integraciju i punu primjenu manjinskih prava – svjestan je Ivanović.

1/1