Novosti

Kronika

Kadrovske promjene u Savjetu za nacionalne manjine

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj, 12. marta, zbog isteka mandata razriješen je dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine RH kao najvišeg tijela manjinske samouprave u zemlji

S9avepyn7urfq5zuw8kbkm7kvux

Sjednica Savjeta za nacionalne manjine

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj, 12. marta, zbog isteka mandata razriješen je dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine RH kao najvišeg tijela manjinske samouprave u zemlji, a na njihova mjesta imenovani su novi članovi .

Na temelju provedenog postupka, u novom mandatnom periodu, s danom 27. marta imenovan je dio novih članova iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina, kao i iz reda kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih pripadnika nacionalnih manjina koje predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina.

Razriješeni su dosadašnji članovi Savjeta Nikola Mak i Bashkim Shehu. Renata Trischler imenovana je novom članicom na prijedlog Vijeća njemačke nacionalne manjine, a Suada Shahini je nova predstavnica albanske nacionalne manjine. Ponovo su imenovani Darko Šonc na prijedlog Vijeća slovenske, Marija Semenjuk Simeunović na prijedlog Vijeća ukrajinske, Angel Mitrevski na prijedlog Vijeća makedonske, Zvonko Kostelnik na prijedlog Vijeća rusinske i Branka Baksa na prijedlog Vijeća slovačke nacionalne manjine.

Aleksandar Tolnauer ponovo je imenovan kao predstavnik židovske, Veselko Čakić srpske, Nives Rittig-Beljak austrijske i Radomir Pavićević kao predstavnik crnogorske nacionalne manjine.

Kako se navodi u Vladinom saopćenju, Tolnauer je zbog isteka mandat razriješen dužnosti predsjednika, a onda ponovo imenovan na tu dužnost u narednom sazivu. Ponovo je imenovan i potpredsjednik Veselko Čakić, a umjesto potpredsjednika Nikole Maka, za novu potpredsjednicu je imenovana Renata Trischler. Članovi novog saziva i dalje su osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina u aktualnom sazivu Sabora, od toga tri srpska.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više