Novosti

Politika

Kako biti Srbin i filoustaša

Gradski vijećnik vukovarskih Suverenista Nemanja Savanović, inače Srbin po nacionalnosti kojeg je policija privela zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na trojicu mladića u Ivankovu, na Facebooku je objavljivao fotografije ustaških legionara, koje je nakon objavljivanja cijelog slučaja izbrisao

Large savanovi%c3%a5 blurati djecu

S Facebook profila Nemanje Savanovića u utorak je nestala fotografija ustaških legionara (foto Facebook/Nemanja Savanović)

Niste čuli za Nemanju Savanovića? Cinici bi rekli da niste puno propustili. Radi se o 32-godišnjem vijećniku Hrvatskih suverenista u vukovarskom Gradskom vijeću koji se do sada ni po čemu nije posebno istaknuo da bismo ga zabilježili u ovoj rubrici. Savanović je, naime, tek jedan od trojice pripadnika srpske nacionalne manjine koji su na lokalnim izborima bili na zajedničkoj Nezavisnoj listi Ivana Penave i Hrvatske konzervativne stranke. Ostala dvojica su Radivoj Đurić i Sava Manojlović, koji su sada u Domovinskom pokretu.

Nijedan od njih nije se našao na Penavinoj listi zato što je vukovarski gradonačelnik namjeravao promijeniti radikalnu nacionalističku politiku, posebno onu usmjerenu prema uskraćivanju Ustavom zajamčenih prava Srbima, nego zato da zauzmu mjesta koja zakonski po reciprocitetu pripadaju upravo Srbima. Da se dogodilo da ih u Vijeću nema dovoljno, organizirali bi se dodatni izbori na kojima bi ovaj trojac teško dobio povjerenje svojih sunarodnjaka.

Da se vratimo Savanoviću koji je prošli tjedan dospio u fokus javnosti nakon što je priveden pod sumnjom da je, zajedno s još četvoricom mladića, sudjelovao u napadu na trojicu 18-godišnjaka u ugostiteljskom objektu u Ivankovu. Ozlijeđeni mladići, tvrde mediji, bili su Srbi. Savanović je pak preko odvjetnika poslao saopćenje da s tim događajem nema nikakve veze, da oštećeni nisu Srbi nego hrvatski državljani hrvatske nacionalnosti i da se radi o uvredljivoj i klevetničkoj konstrukciji s ciljem zlonamjernosti i senzacionalizma te njegovog političkog difamiranja i diskreditiranja.

Nemanja Savanović, vijećnik Hrvatskih suverenista u Vukovaru (Foto: Grad Vukovar)

Čak bi i ta priča nakon par dana pala u zaborav da nije bilo sjednice vukovarskog Gradskog vijeća na kojoj vladajuća desna koalicija plus Željko Sabo nije uspjela okupiti tanku većinu upravo zbog Savanovićevog pritvaranja. Omjer je, naime, bio devet naprema devet, pa se desnica plus Sabo pokupila iz vijećnice. Penava je zbog toga izlio priličnu žuč na policiju, optužujući je da radi u korist HDZ-a i da su namjerno zadržali Savanovića da ne može doći na sjednicu, što je, kako je rekao, "sumrak slobodne i demokratske države". "To je zlouporaba represivnog aparata. Da sam na poziciji vlasti nekome bi glave padale zbog toga. Ali to je tako kada imate države poput Koreje i Plenkovićeve Hrvatske koja zlorabi MUP i policiju kako bi ostvarila političke ciljeve", rekao je u ponedjeljak Penava, nakon što su se vladajući uspjeli okupiti i izglasati rebalans gradskog proračuna. On je umanjen za 180 milijuna kuna, a to je više od četvrtine ukupnog proračuna, što je tema samo po sebi. Policija je Penavi odgovorila da je istraživanje napada bilo opsežno i složeno, da su počinitelji razotkriveni, da policija ne upravlja Gradskim vijećem i da je sve napravljeno po zakonu.

A Savanović? Vukovarski dogradonačelnik i prvi gradski "suverenist" Filip Sušac najprije je kazao da je vjerojatno pozvan na razgovor jer je pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys, da bi kasnije rekao da je "priveden jer je automobil koji je dao na korištenje prepoznat u blizini navedenog incidenta" u kojem on ni na koji način nije sudjelovao.

To da je Savanović član BBB-a vidi se odmah na njegovom Facebook profilu. Osim toga, na njemu se vidi i da otvoreno simpatizira ustaški pokret, što su Novosti snimile. Odnosno, vidjelo se sve do utorka ujutro, kada je "suverenistički" vijećnik izbrisao post s Facebooka postavljen 12. siječnja 2019. godine, na kojem je bila fotografija ustaških legionara s nacističkim šljemovima. Fotografija ga se toliko dojmila da ju je tada čak postavio i kao naslovnu na svom profilu, da bi kasnije netragom nestala. Valjda da opet ne bi bio izvrgnut - kako je ono napisao njegov odvjetnik - političkom difamiranju i diskreditiranju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više