Novosti

Kronika

Kaкo дo нoвих уџбeникa?

ВСНM Бeлoг Maнaстирa ћe крeнути у пoтрaгу зa срeдствимa кaкo би ђaци дoбили нoвe читaнкe из српскoг jeзикa

Dtiyhclfl6b38mgfbh2t0xewvl8

Belomanastirski VSNM

Tema sednice Veća srpske nacionalne manjine Belog Manastira bili su udžbenici za decu koja u osnovnoj i srednjoj školi pohađaju nastavu srpskog jezika.

- Dosadašnji udžbenici su van snage jer su štampani novi, a kako novih udžbenika naša deca nemaju, što bi za njihove roditelje bio dodatni udar na standard, smatrali smo da Veće treba pomoći da se nabave. Nastojat ćemo naći izvor kako bi nabavili udžbenike po C modelu. Obratit ćemo se Zajedničkom veću opština iz Vukovara koje je do sada više puta pomoglo ili posredovalo u pomoći, posebno kada su udžbenici u pitanju. Doduše, to je bilo uglavnom na prostoru Grada Vukovara, ali pošto je i ovo područje pod njihovom ingerencijom, očekujemo da će pozitivno odgovoriti - rekao je Predrag Stojanović, predsednik Veća.

Članovi belomanastirskog VSNM-a razgovarali su i o trenutnim mogućnostima zapošljavanja određenog broja žena u javnim radovima kroz program ‘Zaželi’. Veće će nastojati posredovati pri zapošljavanju čime bi se ženama kroz 30 meseci osigurala primanja. Problem je u tome što su prihvatljivi nositelji projekta jedinice lokalne samouprave. Veće će stoga pokušati biti partner u projektu.

Jedna od tema bila je molba Milana Dvornića, autora knjige ‘Oj Vidovo, Vidovo’, prve knjige o običajima Srba na prostoru Baranje. Dvornić je napisao i drugu knjigu o narodnim običajima i ta bi knjiga uskoro trebala izaći iz štampe pa je Veće kao izdavač donelo zaključak da će financijski pomoći, a sredstva će nastojati rešiti kroz konkurs Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Vojvodine. Članovi su razgovarali o pomoći porodici teško obolelog Dorijana Dvornića. Veće bi se donacijom od 2.000 kuna na taj način pridružilo već pokrenutim brojnim kampanjama.

Od 15 većnika sednici je prisustvovalo tek osam većnika, a razlog tome, kako je rekao predsednik, leži u činjenici da se nemali broj većnika jednostavno više ne odaziva na pozive iz više neopravdanih nego opravdanih razloga.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više