Novosti

Kultura

Kako je Bulgakov spriječio Laibachov koncert u Kijevu

Niti proglas ukrajinskom narodu nazvan "Nismo vas željeli uvrijediti" uz pozdrav "Slava Ukrajini", nije bio dovoljan da se slovenskoj grupi Laibach dopusti nastup u Kijevu, s obzirom da su kazali da vole Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Majakovskog…

Large laibach foto

S nastupa Laibacha u zagrebačkoj dvorani Lisinski (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Još u ožujku prošle godine, neposredno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, u intervjuu za Novosti, članovi slovenske grupe Laibach kazali su da bi željeli održati nastup u te dvije države. "Umjetnost i kultura – iako sebe ne vidimo potpuno u tom rangu – odlučno trebaju nastupiti kao faktor povezivanja i prevladavanja glupih predrasuda. Mi smo spremni odmah krenuti u Ukrajinu i nakon toga i u Rusiju i u obje države održati nastup, ako bi to logistički bilo moguće", poručili su tada.

I zaista, godinu dana kasnije sve je bilo spremno. Humanitarni koncert u Kijevu dogovoren je za 31. ožujak, karte su krenule u prodaju, a Laibach bi bio prvi - barem poznatiji strani rock bend - koji bi od početka rata nastupio u Ukrajini, nakon čega su se spremali za nastavak turneje "Love is Still Alive" ravno u Rusiju i to sve nakon sudjelovanja na otvorenju Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju na Planici i održanih dvadesetak koncerata zadnjih mjesec dana, uglavnom na sjeveru Europe, s predviđenim gostovanjem 14. ožujka u Zagrebu.

Nije takav potez neuobičajen za ovu provokativnu slovensku grupu koja od osnivanja početkom osamdesetih vrlo vješto igra i na tu kartu, ali ne libeći se pritom ući i tamo gdje načelno slobodoljubivi bendovi ne bi ni primirisali pa su tako 2015. godine nastupali u Sjevernoj Koreji, o čemu je snimljen dojmljiv dokumentarac, kao i u Sarajevu za vrijeme opsade tog grada 1995. godine, da sve one koncerte u vrijeme Jugoslavije ovdje ne spominjemo.

Ipak, od plana na kraju nije bilo ništa. Organizatori su koncert u Kijevu naprasno otkazali. Kako tvrde iz Laibacha, tražili su od njih da se izjasne i to tako da kažu kako su svi Rusi loši kao i da je ruska kultura bezvrijedna, na što oni, kako kažu, naravno, nisu željeli pristati.

Priča se zapravo zakotrljala nakon njihovih izjava za britanski list Guardian u kojima nisu rekli ništa više od onoga što uporno ponavljaju već godinama, a o čemu su govorili i u spomenutom intervjuu Novostima, s tim da su ovaj put pojasnili da na ruski nasrtaj na Ukrajinu gledaju kao na "cinični posrednički rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala", s naglaskom na SAD i Kinu koje potežu figure na svjetskoj šahovskoj ploči.

Rekli su da su u ovom ratu najviše ugroženi ukrajinski narod i Ukrajina kao država, a da će njegove katastrofalne posljedice osjetiti sama Rusija, ali i Europa i druge regije.

"Mir se može i mora postići samo i isključivo intenzivnom diplomacijom, ozbiljnim razgovorima za zelenim stolom, posebice između Amerike i Kine, koji su glavni igrači na šahovskoj ploči, te dva protagonista neposrednog sukoba, Ukrajine i Rusije", istaknuli su u odgovoru e-mailom, kako i inače komuniciraju s medijima, što je ukrajinskim organizatorima očito bilo previše, iako su dodali još da umjetnost ne smije pokleknuti pred oružjem, nego glasno davati smisao i snagu životu kako bi se oduprli nasilju rata.

"Ne smijemo dopustiti da cinizam rata ili cinizam strateških interesa kapitala pretvori naše živote u potpunosti u izvanredno stanje", zaključili su, najavljujući kijevski koncert pod imenom "Eurovizija", što je naziv jedne njihove pjesme, čime su željeli naglasiti europsku pripadnost Ukrajine i podsjetiti da se to muzičko natjecanje ove godine upravo zbog rata neće održati u Kijevu, nego u engleskom Liverpoolu.

Očito su se već tada užarile linije između Ljubljane i Kijeva, s obzirom da se nekoliko dana potom, na kraju prošlog tjedna, Laibach obratio "proglasom ukrajinskom narodu" nazvanom "Nismo vas željeli uvrijediti" u kojem je još jednom kazano da se radi o nepravednom ratu, da izražavaju nedvosmislenu podršku Ukrajini i Ukrajincima i da osuđuju ruske agresore.

"Ne dolazimo biti prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, nego kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu", napisali su i kazali da su svjesni da "neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjima, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način povrijede ili umanje važnost vaše pravedničke borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se rješavati oružanim napadom i političkim huškanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. Da ne bude zabune - volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog - da spomenemo samo neke - i uvijek ćemo. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda koji se - kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu - dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s vama vašim pobjedama. Ovim koncertom u Kijevu, dakle, slijedimo zov srca, a ne zov razuma. Ukrajini od srca želimo mir i pobjedu u ovom ratu, a bit će nam velika čast nastupiti u ovim teškim vremenima u hrabroj i prkosnoj prijestolnici vaše veličanstvene zemlje. Svima koji sumnjaju u naše stavove, stoga još jednom jasno dajemo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska ilegalno je ušla na strani teritorij s oružjem i započela ovaj užasan rat. Ukrajina stoga ima puno pravo braniti se i mora se braniti svim sredstvima. Mi vas u tome bezuvjetno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za zeleni stol i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe u svijetu. Sav prihod od prodaje ulaznica doniramo u dobrotvorne svrhe, bez ikakvih obaveza", stoji u proglasu uz pozdrav "Slava Ukrajini!".

Međutim, ni ovaj proglas u kojem su otvoreno zauzeli stranu u ratu nije bio dovoljan da Laibach prođe oštre škare koje u pravilu prate zaraćene strane, a koje su u ovom globalno povezanom svijetu još oštrije i samim tim pristaju isključivo na podjelu crno-bijelo, jer isticanje svake nijanse protagoniste može dovesti do ruba "kensliranja", odnosno otkazivanja, u ovom slučaju pripadnosti zapadnoj civilizaciji sa svim onim što to dalje donosi, a još više odnosi.

Kasnije su u izjavi za slovensku državnu agenciju STA članovi Laibacha pojasnili što se dogodilo. Prema njihovim tvrdnjama, organizator je otkazao koncert u nedjelju jer je najava izazvala previše kontroverzi u Ukrajini, kao i da se od Slovenaca kategorički tražilo da se doslovno kažu kako su svi Rusi loši i kako je sva ruska umjetnost bezvrijedna, na što oni nisu pristali.

Iz kijevske dvorane Bel Etage Music Hall, u kojoj su trebali nastupiti, demantirali su da su tražili da se ograde od Rusa, ali i nedvosmisleno napisali da posebno nitko od Laibacha ništa nije tražio "nakon što su u obraćanju Ukrajincima cijeli pasus posvetili ruskoj književnosti". U komentarima ispod tekstova na ukrajinskim medijima Laibach se čak optužuje za rusku državnu propagandu i lažno prikazivanje Ukrajine kao zapadne marionete.

Uzalud, dakle, Laibachu ponavljanje kako gleda na ruski napad, koga vidi kao žrtvu, a koga kao agresora, uzalud im svi proglasi i isprike. Svako pa i malo zastranjivanje, ovdje vezano uz rusku kulturu, dovodi nužno do – otkazivanja, ma koliko ono bilo gotovo pa paranoično, s obzirom da spomenuti ruski književnici nemaju ama baš nikakve veze s Putinom i zlom što ga zadnjih godinu dana širi Ukrajinom.

Samo jedno pitanje dovoljno je da se nađete na listi nepoželjnih. Baš kako je prije koji tjedan napisao Slavoj Žižek, zemljak "lajbahovaca", u tekstu "Mračna strana neutralnosti" u kojem oštro proziva Rogera Watersa, jednog od osnivača Pink Floyda, jer se usudio – opet uz jasnu konstataciju da je ruski napad na Ukrajinu nelegitiman i da ga treba najoštrije osuditi – pozvati na prekid rata i dovesti u pitanje ulogu zapadnog svijeta u razlozima ruske agresije.

Žižek, doduše, nije poput ukrajinskih organizatora koncerata da blokiraju dolazak zbog Bulgakova, štoviše i on upozorava da ruska kultura nema veze s Putinom i da i nju, kao i Ukrajince, treba zaštititi od ovog autokrata, jer su podjednako ugroženi – kako od režima pomahnitalog diktatora, tako i od ukrajinskog režima koji u svakom Rusu nužno vidi neprijatelja pa bio on mrtav već sto ili tko zna koliko godina. Rusofobija je odvratan fenomen, kao i fobija prema bilo kojoj drugoj naciji i kulturi, kazali su u više spomenutom intervjuu članovi Laibacha. Znamo to na vlastitom primjeru.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više