Novosti

Društvo

Kako se talio Vrginmost

Iako je vodstvo postrojenja za taljenje plastike obećalo zatvaranje, u njemu se i dalje radi punom parom. Državni inspektorat tek je privremeno naložio obustavu rada

Large intrigator dragan

Sporno postrojenje u Vrginmostu (foto Građanska inicijativa)

U pogonima kineske tvrtke Phaten Plastic Recycling d.o.o. u Vrginmostu u Općini Gvozd radi se još intenzivnije otkako je prije neki dan Joe Zhou iz navedene tvrtke za portal zagrebi.hr izjavio da "planira zatvoriti tvornicu". Štoviše, nadležne državne institucije najavile su da će postrojenju u kratkom vremenu poništiti dozvolu za rad. Međutim, noću se i dalje tali plastika, dok se nesnosan smrad iz postrojenja širi gradićem. Ujutro kamioni već tutnje mjestom.

- Stižu kamioni s novim materijalima, tako da niti gase tvornicu, niti se sele. Zaštićeni su kao medvjedi - raportirala nam je s lica mjesta Maja Turniški, članica građanske inicijative Stop Phaten Plastic iz Vrginmosta.

Ta građanska inicijativa jedina se u toj lokalnoj zajednici pobunila protiv očitih kršenja zakona koje prakticira kineska tvrtka za gospodarenje otpadom, posebno otkako su krenuli upozoravati javnost da objekt u kojem se tali plastika nije konstruiran za njezinu obradu, nema adekvatne dimnjake, ventilaciju i bukobrane. Najveći problem je drobljenje i taljenje plastike u granule, a tokom tog postupka mjestom se širi nadražujući dim i zagađuje se okoliš.

Nelegalne radnje zagađivača ugrožavaju zdravlje građana Vrginmosta već godinu i pol dana, otkako je tvrtka počela s radom. Turniški nam prepričava slučaj jedne tamošnje mještanke koja je inače redovito odlazila na rendgen pluća, koji je bio uredan sve do prije šest mjeseci, kada su joj otkrili "crnu sjenu"; dotična stanuje tek 20 metara od tvornice.

- Bakice me pitaju mogu li jesti plodove iz svojih njiva i vrtova. Što da im kažem, kada im niti jedna institucija na brojne apele nije odgovorila? - priča nam naša sugovornica.

Slučaj je intenziviran početkom prošlog mjeseca. Tada je građanska inicijativa reagirala nakon što su njeni aktivisti snimili tvrtkino ispuštanje kontaminirane vode u prirodu: prijavili su sve Državnom inspektoratu, DORH-u, USKOK-u, Pučkoj pravobraniteljici i ostalim nadležnim tijelima.

Državni inspektorat u svom odgovoru Novostima navodi da je "Inspekcija zaštite okoliša u svom rješenju izdala privremenu obustavu preuzimanja otpada do usklađenja rada sa važećom dozvolom za gospodarenje otpadom nakon čega je ta tvrtka ipak uskladila svoj rad sa važećom dozvolom". "Vezano uz nepropisno odbacivanje otpada u okoliš, pokrenut je prekršajni postupak i izdano je Rješenje za uklanjanje otpada. Inspekcijski postupak je u tijeku. Također, Vodopravna inspekcija je povodom zaprimljene prijave, početkom svibnja, obavila nadzor prilikom kojeg je obavljeno uzorkovanje otpadne vode, te je utvrđeno onečišćenje otpadne vode slijedom čega je pokrenut prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe u pravnoj osobi", piše u saopćenju Državnog inspektorata.

- Sami su dakle izjavili da je njihova radna dozvola na reviziji. Oni imaju dozvolu za rad s neopasnim otpadom, ali ipak tale. Imamo izjave bivših radnika da se lopatama za snijeg otpad utovaruje u drobilicu i tali te da se ništa ne sortira. Tako da je to još uvijek opasan otpad - kaže naša sugovornica.

Dodaje da se aktivistima poput nje prijeti i pritišće ih se da zašute, no ona ne želi šutjeti jer prijeti rizik za zdravlje i okoliš. Na koncu, i djeca se igraju pedesetak metara od tvornice.

- Nitko ovdje s građanima ne razgovara, ni politika ni bilo tko drugi. Jedino je Pučka pravobraniteljica krenula u akciju da nam pomogne - ističe Maja Turniški.

Hoće li kineska tvornica eventualno izgubiti dozvolu za rad, zasad ostaje nepoznato. Za taj slučaj nadležno je novoosnovano Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje još nije uspostavilo svoju službenu stranicu i objavilo kontakt za medijske upite.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više