>

novosti logo

Piše G.B.

Kako su Nigerijci 'nestali' iz Hrvatske?

Policija demantira tvrdnje dvojice nigerijskih studenata koji kažu da ih je policija privela u Zagrebu i kombijem odvezla na granicu s BiH, ali ne objašnjavaju kako su se Nigerijci našli u toj državi

Tuku ih, žigošu užarenim žaračima, tjeraju da plivaju hladnim rijekama, drže u improviziranim zatvorima, čak i pucaju na njih. Tako u praksi izgleda tretman hrvatske policije prema migrantima, na što mjesecima upozoravaju nevladine organizacije, posebno upirući prstom na nelegalna protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, tzv. push-backove.

Pokazalo se da ni to nije sve. Novinari portala Žurnal iz BiH u izbjegličkom kampu Miral u Velikoj Kladuši razgovarali su s dvojicom Nigerijaca koji su kao studenti-stolnotenisači došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Puli 12. studenoga. Nakon završetka natjecanja, 16. studenog, Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth došli su u Zagreb od kuda su, zajedno s još dvojicom kolega i voditeljicom, trebali avionom odletjeti u Istanbul i dalje natrag u Lagos. Odsjeli su u jednom zagrebačkom hostelu, gdje su ostavili stvari i dokumente, pa otišli u razgledavanje grada. Tvrde da ih je nedugo nakon što su otišli iz hostela zaustavila policija i odvela u stanicu. Pokušali su objasniti da je riječ o nesporazumu, ali ih ovi baš i nisu slušali, nego su ih strpali u kombi i pod okriljem noći, zajedno s još njih nekoliko, odvezli do granice s BiH i pod prijetnjom oružjem potjerali u tu državu.

Policija je njihovu priču demantirala. Tvrde da su imali uredne vize i avionske karte koje su iskoristili samo voditeljica i jedan sportaš. Preostala trojica su ostala u Hrvatskoj. Tvrde da je jedan pokušao dva puta ući u Sloveniju, ali da je bio vraćen s granice jer nije imao ‘schengensku‘ vizu. Kako mu je istekla i hrvatska viza, određeno mu je protjerivanje, na što se odlučio zatražiti azil pa je smješten u prihvatilište Porin u Zagrebu. A gdje su nestala ova dvojica, ne zna ni policija. Prema njihovim saznanjima, legalno nisu napustili Hrvatsku, a kako su se našli u BiH – ne znaju. Niti ih je, kako se čini, pretjerano briga, premda su iznijete optužbe i više nego ozbiljne i dodatno potvrđuju priče migranata o ilegalnim vraćanjima u BiH. ‘Izjave da hrvatska policija postupa i osuđuje pojedince zbog boje njihove kože su nedopustive i odlučno ih odbacujemo! Policija je provjerila javno iznijete navode o navodnom postupanju prema nigerijskim državljanima 17. studenog na području Zagreba. Idućeg dana, 18. studenog, s dokumentima su se uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli’, poručili su iz policije, naglasivši da su Nigerijci kazali da ih je policija privela 17. studenoga, a da su se uredno odjavili i platili račun u hostelu 18. studenog. ‘Dakle, kao potpuno netočnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima’, objavili su u srijedu iz MUP-a. Dodaju da su se službenici, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima i da je ove godine zabilježeno devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prijelazima, zbog neudovoljavanja uvjetima ulaska u RH.O slučaju se izjasnio i Dubravko Jagić iz Sindikata policije koji je na televiziji N1kazao da ‘nema teorije da bilo koga nađu u Zagrebu, stave ga u maricu i odvedu u BiH’. ‘Jesu li krijumčari sudjelovali u tome, ne želim pričati. Što se tiče humanosti, znamo kako stvari stoje. To da bismo mi takve stvari radili, doslovce nekoga uhitili, bacili u maricu i odvezli do Bosne iz Zagreba - nema šanse’, rekao je Jagić.

Opozicija u Hrvatskom saboru je zatražila očitovanje policije o ovom slučaju. Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio je očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova i dostavu dokumentacije što se zapravo dogodilo. ‘Naravno da to potiče sumnju da je istina, a ono što cijelo vrijeme govorimo - da se obeshrabrivanje i odvraćanje događa u dubini teritorija, da ljudi koji čak dođu na sportska natjecanja riskiraju da mogu biti ubačeni u kombi i vraćeni u Bosnu i Hercegovinu’, kazao je Ostojić. Drugi članovi odbora iz redova opozcije slučaj nazivaju ‘sramotom’. ‘Ako je to istina, onda je to sramota. Prošli tjedan ste imali situaciju kada je zamjenica ministra unutarnjih poslova Terezija Gras negirala da se ikakvi incidenti događaju, na što je pučka pravobraniteljica argumentirano dokazivala da to nije baš tako. Ako se ovo desilo da dva sveučilištarca, dečki koji su došli ovdje zastupati svoju zemlju, onda je to velika sramota’, poručila je Ines Strenja iz Mosta. Slučaj je sramotan i za bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, koji upozorava da se treba istražiti je li to istina. HDZ-ovi članovi saborskog odbora nisu komentirali slučaj. Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je da je postupanje hrvatske policije koje ljude osuđuje na temelju boje kože u jednoj uređenoj europskoj državi 21. stoljeća sramotno i zaslužuje svaku osudu.

Emir Prcanović, direktor organizacije Vaša prava, koja nigerijskim studentima pruža pravnu pomoć, rekao je za Al Jazeeru da dokumentacija iz nadležnog hrvatskog konzulata pokazuje da su studenti imali potrebne vize i da su legalno ušli u Hrvatsku. Al Jazeera se obratila i nigerijskom veleposlanstvu u Mađarskoj, koje je zaduženo i za Hrvatsku, iz kojeg je odgovoreno kako su ‘upoznati sa slučajem’. Najavili su da će kontaktirati hrvatske vlasti za očitovanje o slučaju privođenja dvojice studenata iz Nigerija.

1/1