Novosti

Društvo

Kako žica Narod

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je sredstva za objavu tekstova na temu "Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu" na portalu Narod.hr, premda su pred sobom imali prijavu pravobraniteljice Ljubičić s upozorenjem da taj portal sustavno proizvodi transfobne sadržaje

Large 1popovac

Predsjednik VEM-a Josip Popovac (foto Saša Zinaja/PIXSELL)

Vijeće za elektroničke medije (VEM), glavno regulatorno tijelo za radiotelevizijske medije i internetske portale u Republici Hrvatskoj, dodijelilo je 9. ožujka financijsku potporu udruzi U ime obitelji koju vodi Željka Markić za objavu tekstova od javnog interesa na portalu Narod.hr. Udruzi je iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dodijeljeno ukupno 10.485,10 eura. Od toga, 3.450,79 eura namijenjeno je za "poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka". Projekt koji je dobio spomenuti iznos udruga U ime obitelji prijavila je pod nazivom "Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu".

Novac su im odlučili dotirati premda su isti članovi VEM-a 16. veljače, dakle tri tjedna ranije, razmatrali pritužbu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić u kojoj ona upozorava VEM da portal Narod.hr mjesecima sustavno proizvodi transfobne sadržaje i radi na uznemiravanju trans osoba u Hrvatskoj. Članovi Vijeća zaprimili su i pritužbu Nataše Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, prema kojoj je Narod.hr objavio 71 članak prepun mrzilačkog i huškačkog sadržaja prema trans osobama. Pravobraniteljica je u svojoj pritužbi napisala da je analizom nekoliko tekstova na portalu Narod.hr, uzimajući u obzir slobodu medija, utvrdila da se "za sada ne bi radilo o diskriminaciji". No onda je dodala da je u istim tekstovima utvrdila "elemente dovođenja u nepovoljan položaj, uznemiravanja te dodatne stigmatizacije transrodnog hrvatskog državljanina zadržanog u Zambiji, ali i cjelokupne LGBTIQ odnosno transrodne zajednice, sve po osnovi rodnog identiteta i spolne orijentacije".

Premda svjesni ozbiljnih upozorenja da Narod.hr širi atmosferu netrpeljivosti prema trans osobama, članovi Vijeća odlučili su subvencionirati portal udruge U ime obitelji radi pisanja o "epidemiji transseksualizma". Na sjednici su bili vijećnici: Josip Popovac, Damir Bučević, Anita Malenica, Katja Kušec, Željko Topić i Davor Marić. Spomenute pojedince u odlučivanju nije omela ni činjenica da je u natječajnoj dokumentaciji udruga U ime obitelji tražila novac koristeći iste teze zbog kojih ih je pravobraniteljica prijavila. "Medij" poznat po isključivo negativnom pokrivanju LGBTIQ tema dobio je spomenuti iznos i unatoč činjenici što je u prijavi pod navodne znakove stavljao pojmove poput "transrodna" i "promjena spola", a bez navodnika frazetine poput "transrodna ideologija" i "transrodni lobi", koje ekstremistima godinama služe za mrzilačku kampanju protiv trans zajednice. Članovi VEM-a odlučili su novčano podržati projekt koji u nazivu sadrži riječ "epidemija", što po definiciji znači širenje bolesti i evocira moralnu i svaku drugu paniku te zaziva izvanredne mjere s ciljem da se ona suzbije, zaustavi, uništi.

VEM je odlučio da ni u jednom od 71 spornog teksta nije prekršen Zakon o elektroničkim medijima, kao ni u bilo kojoj stavci upozorenja pravobraniteljice. Samo u jednom tekstu, u kojem su objavljena imena djece iz slučaja Zambija, VEM je pronašao kršenje zakona

Iako je prijava pravobraniteljice došla tjednima prije ove odluke, članovi VEM-a o njoj su odlučili nakon što su financijski podržali udrugu U ime obitelji. Najprije su ih financijski nagradili, a onda utvrdili da Narod.hr ni u jednom tekstu koji se odnosi na pisanje o trans osobama nije prekršio zakon. Neposredan povod za prijavu pravobraniteljice bilo je višetjedno izvještavanje spomenutog portala o pritvaranju hrvatskih državljana u Zambiji zbog posvojenja djece. Budući da je jedan posvojitelj transrodni državljanin Hrvatske, Narod.hr je ponajveći fokus stavio na njega. Nataša Vajagić, čiju je prijavu VEM objedinio s pravobraniteljičinom, poručila je da bi se "ovolika količina transfobije i homofobije mogla okarakterizirati kao javno pozivanje na nasilje i mržnju". "Radi se i o iznošenju informacija koje nisu relevantne za izvještavanje te o jasno vidljivoj pristranosti redakcije portala koja neosnovano širi strah i animozitet prema LGBTIQ+ osobama", napisala je Vajagić u prijavi.

Pravobraniteljica je analizirala nekoliko tekstova iz istog tematskog bloka. Opisala je, među ostalim, činjenicu da Narod.hr u vezi tog trans muškarca cijelo vrijeme inzistira na ženskim rodnim zamjenicama. Na primjer, da se radi o "biološkoj ženi koja je napravila mazektomiju i počela uzimati hormone kako bi dobila brkove i bradu". U tim se tekstovima učestalo spominju pojmovi poput "transrodne ideologije/agende", koji je i u njihovoj prijavi za natječaj VEM-a. Fraza je poslužila portalu Narod.hr da u više tekstova obavijesti čitatelje o lobiranju spomenute "ideologije" i "agende" u smjeru hrvatskih institucija. Pravobraniteljica je zaključila i da portal Narod.hr putem slučaja Zambija "objavljuje sadržaj s ciljem da se navedena osoba kao i cjelokupna LGBTIQ zajednica, posebice transrodna populacija javno dodatno izloži društvenoj stigmi temeljem rodnog identiteta i spolne orijentacije, s ciljem da se društvo neosnovano dodatno zaplaši te pojača animozitet prema određenoj populaciji samo zato što se ne uklapaju u određene svjetonazorske norme i paradigme, sve s elementima uznemiravanja u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije, uz nepoštivanje pojedinih odredbi Zakona o elektroničkim medijima". U potonjem zakonu, za čiju je provedbu zadužen VEM, piše da je "zabranjeno poticati, pogodovati poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovu (...) rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije". Pravobraniteljica je prijavila Narod.hr i zato što su u jednom tekstu otkrili imena posvojene djece iz spomenutog slučaja.

Sve je ovo, i još mnogo više, 16. veljače stiglo na stol članova VEM-a. Na sjednici je većinom glasova odlučeno da će se od portala Narod.hr zatražiti očitovanja na prijave zbog homofobnih i transfobnih stavova te poticanja i širenja mržnje i diskriminacije. Za odluku da se pošalje zahtjev za očitovanjem glasala su četiri člana VEM-a. Jedan je bio suzdržan, a jedan se usprotivio toj odluci. Zahtjev za očitovanjem portalu Narod.hr poslali su 17. veljače. Izostanak konsenzusa za tako benignu odluku pokazuje da su članovi Vijeća ili njihova stručna služba pročitali prijave i točno znali što u njima piše.

S takvim spoznajama, isti članovi VEM-a donijeli su 9. ožujka odluku o financiranju navedenog projekta portala Narod.hr. U prijavi VEM-u, u čiju su skraćenu verziju Novosti dobile uvid temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, ovako su opisali koncept "epidemije" zbog kojeg im je VEM dodijelio eure: "Danas, kad u Hrvatskoj i svijetu vlada epidemija transseksualizma, kad se tradicionalna obitelj nalazi pred izazovima u odgajanju djeteta, Narod.hr će, u okviru programa, suradnjom i konzultirajući se sa strukom i/ili iskusnim roditeljima i drugim pojedincima, prateći događaje i istraživanja u svijetu, objavljivati članke uvezano uz prikaz transseksualizma u medijima, proces i cijenu 'promjene spola' kao i psihičke posljedice koje ovaj proces ostavlja, nepovratnost procesa, istragu i kritički osvrt na procedure i osobe koje ih vode u Hrvatskoj, klinikama za 'promjenu spola', donijeti informacije je li transseksualizam postao moda, što se dogodilo poznatima koji su podupirali transseksualizam, a sada su protiv njega i brojne druge u ovoj jako važnoj temi." Pohvalili su se da su se "ranije bavili prijenosom tekstova koji su kritički govorili o sve jačem guranju transrodne ideologije među djecu i tinejdžere u svijetu i donosili iskustva osoba koje su požalile zbog 'promjene spola'" te da je "portal Narod.hr otvorio tu temu i kada je 'promjena spola' u pitanju – i na domaćem terenu". "Otkrili smo kako je 'transrodni' lobi u Hrvatskoj koji je ovladao Katedrom za zdravstvenu i kliničku psihologiju stvorila sestra Borisa Jokića, Nataša Jokić Begić", piše u prijavi, uz dodatak da su "pisali i o tome kako je doktor Herman Vukušić iznio podatke o tome da više od 500 djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu 'rodne disforije'".

Udrugu U ime obitelji vodi Željka Markić (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL)

Udrugu U ime obitelji vodi Željka Markić (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL)

Budući da se sam Narod.hr referirao na svoje prethodne medijske objave, kao pokazatelj kompetentnosti za traženo financiranje budućih tekstova istoga sadržaja, nužno je osvrnuti se na dosadašnje uratke koji se posredno spominju u ovoj prijavi. U tekstu pod naslovom "RH: Epidemija 'promjene spola' među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?" Stjepko Vladić pisao je 18. listopada 2022. o liječnicima specijalistima koji su na listi Ministarstva zdravstva za brigu o medicinskoj skrbi transrodnih osoba u Hrvatskoj. Vladić ih je optužio za "aktivističko navijanje za 'promjenu spola'" i za zanemarivanje "rastućeg pomodarstva u odabiru tzv. 'promjene spola'" te dodao da takav "socijalni inženjering sa sobom nosi katastrofalne posljedice poput porasta suicida među tinejdžerima", odnosno da spomenuti liječnici specijalisti "ignoriraju stope samoubojstava koje su dvadeset puta veće među odraslima koji uzimaju hormone suprotnog spola i prođu 'operaciju promjene spola'".

Nakon objave ovog teksta, prepunog manipulacija i dezinformacija, pravobraniteljica Ljubičić uputila je 7. prosinca 2022. portalu pritužbu građana i preporuke o budućem izvještavanju o trans osobama. Posebno opasnim i neprihvatljivim ocijenila je činjenicu da se spomenuti liječnici "senzacionalistički i lažno pokušavaju prikazati kao osobe koje su aktivistički nastrojene sugerirajući da svoj posao obavljaju 'na svoju ruku' i protiv pravila struke, ističući npr. kako ignoriraju opasnost od samoubojstva kod djece". Poručila je da na portalu Narod.hr zazivaju "medijski linč" protiv liječnika i rade na "dodatnoj javnoj stigmatizaciji transrodne populacije" i tako "pojačavaju već prisutan potpuno iracionalan strah u društvu i među roditeljima transrodne djece od takvih stanja", čime se "ukupna transrodna populacija dovodi u nepovoljan položaj, a njihova prava zapravo pokušavaju dokinuti zbog tobože njihove zdravstvene dobrobiti" te ih se "diskriminira samo zato što odstupaju od određene svjetonazorske paradigme". Objasnila im je i iscrpan proces odobrenja raznih zdravstvenih instanci za promjenu spola i podučila ih da je 2018. Svjetska zdravstvena organizacija sve kategorije o trans osobama premjestila iz poglavlja o mentalnim poremećajima u ono o seksualnom zdravlju. Pri kraju je napisala da u ovom i još jednom tekstu ipak "nije utvrđena diskriminacija temeljem rodnog identiteta", ali i dodala da to "ne znači da intenzitet objava određenih tekstova kao i njihova konotacija ne mogu dovesti određenu populaciju u nepovoljan položaj te imati diskriminatorni učinak na njih".

Reagirajući na dopis pravobraniteljice, Narod.hr optužio ju je za pokušaj cenzure i drastično povećao intenzitet objava transfobnih tekstova. U jednom od njih, koji se također direktno odnosi na sadržaj dokumentacije za natječaj VEM-a, "epidemija" je opet u naslovu. Sugovornik portala u ovom je slučaju Herman Vukušić, psihijatar u KBC-u Zagreb, zagovornik homofobne i transfobne "hetero parade ponosa" i redovni gost Bujice, Projekta Velebit i sličnih emisija. Njegovim izjavama Narod.hr dodao je i set upozorenja nečega što nazivaju "Američki savjet pedijatara" koji "potiču nastavnike i zakonodavce da odbace sve politike koje uvjetuju da djeca prihvate kao normalan život u kojem se kemijski i kirurški oponaša suprotni spol", što je zapravo "zlostavljanje djece". Spomenuta američka organizacija zapravo je opskurno društvance koje se našlo na popisu ugledne organizacije Southern Poverty Law Center (SPLC), specijalizirane za praćenje i označavanje grupa koje na različite načine šire mržnju. Na listi su zbog forsiranja mrzilačkog sadržaja protiv LGBTQ osoba.

Sadržaj koji ozbiljan svijet označava mrzilačkim u Hrvatskoj je dobio financijsku podršku javne institucije. Tek 16. ožujka, punih 30 dana nakon prijava pravobraniteljice Ljubičić i Nataše Vajagić, VEM je konačno donio odluku o njihovim dopisima. Odlučili su da ni u jednom od 71 teksta nije prekršen Zakon o elektroničkim medijima, kao ni u bilo kojoj stavci upozorenja pravobraniteljice. Samo u jednom tekstu, u kojem su objavljena imena djece iz slučaja Zambija, VEM je pronašao kršenje zakona. U tom slučaju prekršeni su i Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima i Kodeks časti hrvatskih novinara. VEM je portalu zbog toga izrekao upozorenje. U nekim prethodnim slučajevima – kad su mediji otkrivanjem identiteta roditelja posredno otkrili i identitet djece bez da su ih imenovali – isto je Vijeće izricalo opomene. Razlika između upozorenja i opomene je enormna: ako se izrekne opomena, onda medij naredne dvije godine ne može dobivati financijske potpore VEM-a.

Pitali smo VEM zašto su čekali punih mjesec dana da donesu odluku o prijavama. Odgovorili su da je razlog bio u opsežnosti prijave. Zamolili smo ih i da odgovore na pitanje zašto je donesena odluka o financiranju pisanja o "epidemiji transseksualnosti" pored prijava o sustavnom transfobnom izvještavanju portala Narod.hr. "Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnost elektroničkih medija", odgovorili su, dodajući da će tražiti povrat sredstava ako medij "ne ispuni ili prekrši ugovorene odredbe i značajke prijavljenog programskog usmjerenja/sadržaja".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više