>

novosti logo

Kronika Kronika

Kaljuža u Lepavini

Komunalni problemi muče stanovnike Lepavine i Sokolovca: ‘Malo nas je ovdje, ali to ne znači da nam ulicu ne treba nasipati šljunkom i da nam ne treba svijetliti po noći ‘, žali se Stana Đurđević

Mladost sam ovdje potrošila, mučila sam se, oboljela sam, a sad ne mogu živjeti kao čovjek - ogorčeno kaže Stana Đurđević, mještanka Lepavine.

- Malo nas je ovdje, ali to ne znači da nam ulicu ne treba nasipati šljunkom i da nam ne treba svijetliti po noći. Mi smo najzapušteniji i najzaostaliji dio sela. Postavili su samo jednu solarnu svjetiljku u cijeloj ulici - žali se Stana Đurđević zbog blatnjavog puta i loše javne rasvjete. Dodaje kako je i ljuta zbog neuklanjanja korova uz put.

- Zvala sam načelnika i rekao mi je da su dužni kositi samo jednom godišnje. To je premalo kao što se i vidi - prokomentirala je. Odlučila je javno progovoriti o komunalnim problemima svoga naselja zbog kojih okrivljuje nadležnu Općinu Sokolovac i druge lokalne službe. Smatra kako je svemu uzrok višegodišnja nebriga lokalnih vlasti i krivi način rješavanja mjesnih društvenih potreba. Najveći je problem nedovoljno održavanje prometne i druge infrastrukture zbog kojih svi mještani Lepavine imaju velikih poteškoća.

Na Stanine javne pritužbe odgovorio je Vlado Bakšaj (HDZ), načelnik Općine Sokolovac.

- Nažalost, iz tehničkih razloga ne postoji mogućnost da se provuče još jedan neophodni vod struje za javnu rasvjetu te ju ovog trenutka ne možemo osposobiti. Pokušat ćemo tijekom rekonstrukcije pruge i gradnje nove trafostanice, s Elektrom dogovoriti da se to riješi. No, Općina je zbog toga postavila solarnu svjetiljku, koju smo platili 4.000 kuna. Vezano za blatnjavi put, on se održava kako treba - tvrdi Bakšaj.

No osim Stane Đurđević, na rad lokalne vlasti, prigovor imaju i drugi stanovnici Općine Sokolovac.

- Iz Općine Sokolovac se vuku milijarde resursa. Posječeno je nekoliko stotina hektara šume, i to hrasta vrhunske kvalitete koji na međunarodnim licitacijama može dosegnuti vrijednost od nekoliko desetaka tisuća eura po komadu. Osim drvetom, naša općina je bogata plinom, kamenom i rudama. Da li su stanovnici okruženi tolikim bogatstvom zaslužili da se po mraku kaljužaju? Neki od njih na posao moraju ići i specijalnim terenskim vozilima - kaže ljutito mještanin jednog naselja u Općini Sokolovac koji je želio ostati anoniman.

1/1