>

novosti logo

Piše T.O.

Kalmeta pod istragom

USKOK je proširio istragu u slučaju Remorker na zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu

Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika u listopadu 2013. godine i rješenja o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice okrivljenika u studenome 2013. godine, USKOK je donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv bivšeg ministra prometa i aktualnog gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete. Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita, javlja HRT.

Bivši HDZ-ov ministar našao se pod istragom USKOK-a zbog sumnja da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna.

U priopćenju USKOK-a stoji da se sumnja da je Kalmeta od 2005. do kraja 2010. godine, u namjeri stjecanja znatne imovinske koristi, organizirao izvlačenje novca iz društava HAC i HC preko angažiranih izvođača radova. Osumnjičenici su stavljanjem pojedinih izvođača u povoljniji položaj za dobivanje poslova, plaćanjem neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanjem neizvršenih vantroškovničkih radova, od odgovornih osoba trgovačkih društava zauzvrat tražili isplatu novčanih nagrada koje su im dijelom, u iznosu od 1.000.000 kuna, izravno isplaćene u gotovini.

Zadnja korupcijska afera u HAC-u dobila je ime Remorker po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga 'opranog' u gotovini vraćao u Hrvatsku. Gradonačelnik Zadra i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta prije godinu dana nije želio komentirati uhićenja u aferi Remorker, već je samo rekao neka institucije rade svoj posao.
- Nemam što komentirati. Već sam davno rekao da vjerujem u institucije pravne države i one rade svoj posao - rekao je tada Kalmeta, prenosi 'Index'.

1/1