>

novosti logo

Piše R. I.

Kamenovan pravoslavni hram

Nepoznati počinitelji kamenjem su zasuli bočnu stranu Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u Karlovcu

Saborni hram Svetog oca Nikolaja ponovno se našao na meti vandala. Kako se navodi na stranicama Eparhije gornjokarlovačke, proteklih dana nepoznati počinitelji su kamenjem zasuli bočnu stranu hrama sa želјom da unište nadzorne kamere, koje su postavljene kako bi se spriječili ovakvi napadi. Ovog puta pričinjena je materijalna šteta na fasadi i oštećen je sistem video nadzora. O događaju je obaviještena policija koja je obavila očevid i trenutno traga za počiniteljem.

Iz Eparhije gornjokarlovačke podsjećaju da je ovo tek jedan u nizu napada na pravoslavni hram koji se nalazi u centru Karlovca. ‘Nažalost, razbijanje prozora, kamenovanje, ispisivanje grafita sa simbolima ustaške ideologije, obijanja i krađe u godinama koje su iza nas postali su svakodnevnica u životu Sabornog hrama i Pravoslavne crkve u gradu Karlovcu. Ovaj događaj kao i svi ostali nisu samo kriminalne prirode, sa željom ka otuđenju i sitnim krađama, nego i jasna poruka netolerancije i mržnje uperena ka sveštenstvu i vernom narodu grada Karlovca’, navodi se u priopćenju.

Jedan od posljednjih napada dogodio se u augustu prošle godine kada je provaljeno u hram. Nepoznata osoba tada je oštetila vrata, a iz policije su poručili da je pri provali počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

1/1