Novosti

Kronika

Kaмп српскoг jeзикa у Kукaвици

У Kaмпу српскoг jeзикa, културe и трaдициje у Kукaвици кoд Вeликoг Грђeвцa, 17. дeцeмбрa oкупилa дjeцa с пoдручja зaпaднe и истoчнe Слaвoниje тe Moслaвинe

Large kukavica 1

Podjela darova djeci

Djeca na području Bjelovarsko-bilogorske županije imala su tokom decembra više prilika za radost. Tako su se u Kampu srpskog jezika, kulture i tradicije u Kukavici kod Velikog Grđevca, 17. decembra okupila djeca s područja zapadne i istočne Slavonije te Moslavine. Kamp je organizirala Koordinacija SKD Prosvjete za Zapadnu Slavoniju i Moslavinu, a predavači su bili učitelji Bojan Lazić i Rada Božić, uz sveštenika Luku Bosanca.

- Uz edukaciju, zabavu i igru razigrana djeca željna stjecanja novih znanja i prijateljstava su provela dan s učiteljima koji su pripremili pregršt zanimljivih radionica - rekao nam je predsjednik županijskog VSNM-a Darko Karanović, ističući da je skupu prisustvovala ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić koja je učesnicima kampa podijelila novogodišnje paketiće u pratnji dožupana Saše Lukića i generalnog sekretara "Prosvjete" Slobodana Živkovića. Kamp je održan kao dio projekta "Umrežavanje i suradnja pododbora SKD Prosvjeta zapadne Slavonije i Moslavine" koji su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Savjet za nacionalne manjine hrvatske vlade.

Svetog Nikolu kao krsnu slavu obilježilo je i Vijeće srpske nacionalne manjine u Garešnici. Tom prilikom predsjednik Damir Sedramac predstavio je rad Vijeća u 2022. osvrtom na Izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u maju 2023. godine. Sječenje slavskog kolača obavili su paroh velikobršljanički Slavomir Gvojić i paroh stupovački Dalibor Petković u prisustvu brojnih predstavnika susjednih manjinskih vijeća, aktivista Prosvjete, antifašističkih organizacija i Nogometnog kluba "Imsovac".

Pododbor Prosvjete iz Garešnice također je obilježio svoju slavu Svetog Nikolu. Skup je održan u selu Rogoža između Garešnice i Kutine, u prostoru nekadašnje osnovne škole koji se dograđuje za potrebe garešničke "Prosvjete" i gradskog VSNM-a. Zbog spomenutih radova, krsna slava u organizaciji predsjednika pododbora Prosvjete Zorana Blanuše i zamjenika Nikole Radoševića obilježena je skromnije nego inače. Uz članove Prosvjete obilježavanju Slave prisustvovali su predsjednici županijskog i gradskog VSNM-a Darko Karanović i Damir Sedramac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više