Novosti

Politika

Kampanja Duginih obitelji: Podrška stigla i iz Kaštela

Već prvog dana crowfunding kampanje prikupljena su sredstva za tisak još tisuću primjeraka slikovnice ‘Moja dugina obitelji’. Podrška je stigla i od roditelja iz Kaštela, gdje je na dječjem karnevalu spaljena maketa te slikovnice o istospolnom roditeljstvu

Oq86jficb3hmsk1n3q1wdf9j0ej

(foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Već prvog dana kampanje kojom se prikupljaju novčanih sredstva za nastavak tiskanja slikovnice o istospolnom roditeljstvu ‘Moja dugina obitelj’ osiguran je iznos za tisuću novih primjeraka. Udruga Dugine obitelji, koja okuplja istospolne roditelje, odlučila se na pokretanje crowfunding kampanje nakon što je prvih petsto primjeraka slikovnice razgrabljeno u samo nekoliko dana. Premda su iznos od zatraženih 3000 dolara prikupili u manje od 24 sata, Daniel Martinović, jedan od koordinator udruge, u razgovoru za Novosti je rekao da kampanja, koju možete podržati ovdje, traje do kraja mjeseca. Martinović dodaje kako se nada da im prikupljenim novcem neće biti samo omogućeno da ‘Moja dugina obitelj’ stigne do zainteresiranih, nego i da već sada mogu početi planirati nove slikovnice.

- Iznenadio nas je odaziv, u svega par sati skupili smo iznos za koji smo mislili da će nam trebati par dana. Ispunjava nas srećom i ponosom vidjeti tako dobar odaziv, takvu podršku zainteresiranih osoba. Nakon što smo osigurali još tisuću slikovnica za daljnju distribuciju, nastavit ćemo skupljati i dalje. Idući cilj nam je, uz slikovnicu, i tiskanje tisuću bojanki - rekao je Martinović.

Slikovnicom i angažmanom Duginih obitelji, očekivano, nisu oduševljeni brojni hrvatski ultrakonzervativci. Homofobni prosvjedi krenuli su još uoči najave njenog tiskanja, a svoju su kulminaciju doživjeli prošlog vikenda na dječjem karnevalu u Kaštelima, gdje je maketa koja je simbolizirala slikovnicu spaljena pred očima više stotina djece i odraslih.

- Jako nam je drago da su se u međuvremenu javili roditelji iz Kaštela koji su izrazili vlastito iznenađenje i šok paljenjem zastave duginih boja sa natpisima ‘mama+mama’ i ‘tata+tata’. Želimo se fokusirati na pozitivno i zato zahvaljujemo svima iz Kaštela i okolice koji su nam iskazali podršku i, nadamo se, pravo lice njihove zajednice. Što se samog čina spaljivanja tiče, nadamo se da će institucije obaviti svoj posao – rekao nam je Daniel Martinović.

Naime, Dugine obitelji su zajedno sa Zagreb Prideom, udrugama LORI i RODA – Roditelji u akciji, ovoga tjedna podigle kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama​, ​odgovorne osobe Nikše Radića i drugih​ ​nepoznatih počinitelja radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i​ ​mržnju. Nasilni čin osudile su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više