>

novosti logo

Kandidati u minusu

Od 6,7 milijuna kuna utrošenih u predsjedničku kapanju samo je 2,8 milijuna pokriveno donacijama: Prema podacima Gonga, najveći nerazmjer između donacija i troškova ima Miroslav Škoro – gotovo 1,9 milijuna kuna

Nakon objave financijskih izvještaja predsjedničkih kandidata i kandidatkinja, organizacija civilnog društva Gong precizno je izračunala: od 6,7 milijuna kuna, koliko je dosad uloženo u kampanju, samo 2,8 milijuna pokriveno je donacijama. Dodali su da u ovom preliminarnom izvještaju kandidati nisu objavili koliko su potrošili vlastitog novca, kao ni iznos koji su dobili od stranaka, pa se može pretpostaviti da je do rupe došlo upravo zbog toga.

Po potrošnji prednjači HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović koja je do 13. prosinca potrošila 2,8 milijuna kuna, a donacijama je prikupila 1,3 milijuna manje. Među donatorima se ističe tvrtka Širjan iz Gornje Rijeke, koja je jedan od najvećih proizvođača junadi i bikova u regiji, čiji je direktor Zvonimir Širjan ovako za Tportal objasnio donaciju od 100.000 kuna: ‘Ona je naša jedina svijetla točka. Radi se o političarki svjetskoga glasa. Svi je poštuju, onda je i mi moramo poštovati. Ne vidim alternative.’ Tu je i građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca, stari donator HDZ-a. I Radnik je dao 100.000 kuna. Nešto manje, 30.000 kuna, donirala je Oštra stina d.o.o. koja ima vjetroelektrane u Dalmatinskoj zagori, tvrtka u kojoj je do prije dvije godine suvlasnik bila Kermas energija Danka Končara, a sada joj je jedini vlasnik Iljko Ćurić. Uz gotovo sve vodeće HDZ-ovce, iznos od 10.000 kuna donirao je i Josip Majher, vlasnik i suvlasnik više radijskih stanica u Hrvatskoj.

Voditelj Oliver Mlakar svoje usluge aktualnoj predsjednici naplatio je 10.000 kuna, glumac Joško Ševo 3.700, dok je tisuću manje primio Rajko Suhodolčan, autor zagorske popevke ‘Pod brajde’ za koju je Kolinda Grabar-Kitarović nedavno kazala da je jako voli, ali i da se nije smjela pjevati za vrijeme bivše Jugoslavije, premda je napisana tek 1999. godine.

Najviše novca kandidatkinji je otišlo za promociju i marketing, dok je prijevoz tvrtki Samoborček, čiji je autobus s likom predsjednice sudjelovao u dvije prometne nesreće zadnjih tjedana, plaćen 81.200 kuna. Zanimljive su i cijene oglasnog prostora, odnosno popusti koje su HDZ-ovci dobili u kampanji, među kojima se ističe onaj Glasa Istre koji je na dogovoren iznos cijene od 33.400 kuna dao rabat od 85 posto pa je na kraju plaćeno tek 6.300 kuna, što se može smatrati skoro pa donacijom ove izdavačke kuće. Styrijina izdanja (24 sata i Večernji list) dala su popust od 50 posto, Hanza media (Jutarnji list) od 20 do 30 posto, ovisno o iznosima, RTL 40 posto, a irska podružnica Googlea – nula posto, pa im je za internetsko oglašavanje na ovom pretraživaču plaćeno svih 92.300 kuna.

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro potrošio je 2,2 milijuna kuna, a prikupio 338.000. Najveći donatori s po 30.000 kuna su Ivan Matić, Renato Bilandžić i Nick Kačić Miošić, a tu je i vukovarska tvrtka Filir Marija Radića, zastupnik poznatih svjetskih brendova Philips, Wilkinson i Chupa Chups, koja se isprsila sa 26.000 kuna. Zlatarne Dodić donirale su mu 10.000 kuna, a odvjetnik Goran Suić 2.000 kuna. Među troškovima se ističu Mijić savjetovanja Škorinog glasnogovornika Mate Mijića sa 130.000 kuna.

Zoran Milanović je treći po potrošnji sa 1,3 milijuna kuna i 693.000 prikupljenih donacija, najviše od prijevozničke tvrtke Neva logistika Miroslava Nevajde i s po 30.000 kuna od stranačkih kolega. Zanimljiv je iznos Arsena Bauka koji je donirao točno 6.880 kuna. Preko 600.000 kuna uložio je Milanović u oglašavanje preko društvenih mreža putem tvrtke Promosapiens Dalibora Šumige. Nema oglašavanja u tisku, tek nešto malo na radiostanicama, uz slične popuste koje imaju ostali.

Među donacijama Dariju Juričanu ističe se ona vlasnika portala Index.hr Matije Babića – najveća uopće – koji je donirao 200.000 kuna oglasnog prostora. Katarina Peović iz Radničke fronte uspjela je prikupiti nešto više od 20.000 kuna od sitnih donacija, dok su joj najveći troškovi oglašavanje na internetu 30.000 kuna i na Hrvatskom radiju 24.500, uz puno sitnih računa poput onih iz zagrebačkog Vinodola za reprezentaciju od 342 kune i splitskog Dioklecijana od 391 kunu. Ivanu Pernaru je otac Hrvoje donirao 500 kuna.

Iz Gonga ističu da najveći nerazmjer između donacija i troškova ima Miroslav Škoro – gotovo 1,9 milijuna kuna; taj je minus, kako je sam izjavio, pokrio iz vlastitih sredstava, mada u izvještaju još to ne navodi. Podsjećaju i da prema novom zakonu stranke nemaju limite za transfere prema kandidatima i kandidatkinjama niti moraju prikazati izvore financija.

1/1