Novosti

Društvo

Kapelan Dragan

Odjeci zagrebačke mise za 35 visokih ustaških oficira: Okorjele ustaške zlotvore i ubojice vojni kapelan Majić nazvao je velikanima ‘koji su položili živote na oltar domovine’

5k201ucgmmhulro2ki8snmnyp6r

Misa za duše koljača – Dragan Majić i suradnici  (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Prava je šteta što je vojni kapelan Dragan Majić ovako dugo tavorio na samom dnu tablice domaćih desničara. Doduše, pored nekadašnje zvijezde Vojnog ordinarijata, biskupa Jurja Jezerinca, autora besmrtne teze da je rat 1990-ih bio ‘posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga’, teško je doći do izražaja, pogotovo s provincijskog terena Đakovačke kapelanije, koju zastupa Majić. Bio je kapelan Dragan i u posjetu ratnim veteranima koji su prosvjedovali pod šatrom u Savskoj 66, sekundirao je na misama biskupu Vladi Košiću, još jednom autentičnom favoritu hrvatske desne scene, poput one u Zrinu 11. rujna 2012. godine.

Majiću se očito posebno svidjela mogućnost veličanja zločinaca, za što mu se pružila prigoda na misi za 35 visokih ustaških oficira koje je komunistička vlast nakon rata osudila na smrt ili na dugogodišnju robiju. Među 35 ustaških generala i pukovnika, za čije se duše proteklog vikenda molilo u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, bili su notorni provoditelji genocida nad Srbima u istočnoj Bosni i Slavoniji, poput generala Antuna Nardelija, i organizatori pogroma naroda s Kozare Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić. General Tomislav Sertić djelovao je u Lici, u kojoj su počinjeni brojni zločini nad srpskim civilima, dok se general Slavko Skoliber istaknuo u osiguranju logora smrti u Jasenovcu.

Takve zlotvore i ubojice vojni kapelan Majić nazvao je velikanima ‘koji su položili živote na oltar domovine’. Majić se prisjetio i države u čije ime su spomenuti ubijali. ‘Ne treba se stidjeti 10. travnja, jer jedno je država svetinja, a drugo je vlada.’ Genocid i holokaust koji su provodili ustaše za ovog službenika Vojnog ordinarijata, službe u sastavu MORH-a, samo predstavlja splet povijesnih okolnosti: ‘Šteta što se nije moglo otarasiti nacizma, odnosno odnosa prema Židovima i drugima.’

Pater Dragan Majić porijeklom je iz Drinovaca u Hercegovini i služi u vojnoj kapelaniji Svetog Sebastijana u Đakovu. Plaću prima iz sredstava MORH-a, koji većinom financira Vojni ordinarijat. Dio sredstava osigurava MUP. Osnivanje Vojnog ordinarijata regulirano je Ugovorima RH sa Svetom Stolicom 1996. Nakon umirovljenja biskupa Jezerinca, na njegovom čelu nalazi se msgr. Jure Bogdan. Iako svećenici koji održavaju mise za Antu Pavelića i za ustaške oficire vole reći da se mole za njihove duše, ono što je u crkvi izgovorio vojni kapelan Majić izlazi iz tog okvira. Kada se kaže da su osobe koje su provodile genocid i holokaust u vrijeme NDH ‘položile život na oltar domovine’, onda se stavlja znak jednakosti između NDH i RH čime se, osim vrijeđanja žrtava i zdravog razuma, krše zakoni i Ustav RH. Kada to čini osoba koja plaću prima iz proračuna koji pune svi građani, onda je za očekivati da na ovakvu propovijed reagira netko od njegovih pretpostavljenih. Naravno, pod pretpostavkom da se ne slaže s izjednačavanjem NDH i RH te veličanjem lika i djela ustaških zločinaca.

Međutim, kao i u brojnim sličnim slučajevima kada ovakve izjave stižu iz crkvenih krugova, javnost šuti. Šute i oni koji ovih dana reagiraju na izjave generala u penziji Željka Glasnovića koji je, naravno, nazočio spomenutoj misi. Glasnovićevi ispadi se prepoznaju kao govor mržnje, dok se govor patera Majića prešućuje.

Do zaključenja ovog broja nismo dobili ni odgovor na pitanja koja smo poslali Vojnom ordinarijatu. Zanimalo nas je slažu li se sa stavovima patera Majića i ako se ne slažu, hoće li ga sankcionirati. Šuti i pater Majić. Do iduće prigode.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više